Slavimo 20 godina postojanja
Gej Srbija
Umetnost

Najbolje Bi-ikone

advocate.com  ·  Odabrao: J.M.  ·  Dodato: 18. OCT 2009

U čast proslave dana biseksualnosti izdvajamo naše omiljene umetnice koje su učinile slovo B velikim u LGBT.

Postoji mnoštvo starleta tamo negde koje su pokušale da privuku pažnju poljubivši devojku ili su imale vezice sa njima, ali za ovogodišnji dan biseksualnosti mi ukazujemo poštovanje umetnicama, ikonama, koje se nisu plašile da budu drugačije.

Billie Holiday (1915-1959) 

Rođena u Philladeplhiji, Lady Day je bila jedna od najuticajnijih džez pevačica svih vremena. Nakn teškog ranog života, otkrili su je u harlemskom džez klubu kada je imala 18 godina i tada počinje da snima ploče sa producentom John Hammondom. U periodu od 30ih do 50-ih Billie je snimila hitove kao što su "God Bless the Child" i "T'ain't Nobody's Business If I Do." Ispred svog vremena, Holidayeva je bila poprilično otvorena po pitanju sopstvene biseksualnosti, i često je dovođena u vezu sa glumicom Tallulah Bankhead, koja je negirala sva govorkanja. Holiday je umrla 1959. godine od komplikacija usled zloupotrebe droga.

Poslušajte njenu pesmu "Good Morning Heartache."

Frida Kahlo (1907-1954) 
Umetnica nadrealizma, Kahlo je bila ikona stila i svojim preispitivanjem granica rodnih uloga i koncepta lepote, Kahlo je bila  predvodnica ženske fenimističke ideje 20 veka. U svojim čuvenim autoportretima prikazivala je sebe u odelima, što je bila njena izjava nezavinosti od ženskih normi. Mi je pamtimo i po filmu Frida, iz 2002 godine, sa Salmom Hayek, a Kahlo je bila poznata i po tome što je često uskakala u krevet i sa kolegama umetnicima kao i sa nekim od osoba koje je portretisala.  
 
Pogledajte ovu seriju prikaza umetnice: Frida Kahlo: Portret žene.

Josephine Baker (1906-1975) 
Rođena u St. Louis-u, započela je karijeru kada je pobegla iz svog prvog braka koji je trajao od maja do decembra 1920.godine, kako bi se pridružila vodviljskoj trupi. Ova legendarna igračica i pevačica je poznata po svom angažovanju protiv rasizma i seksualnih stega. Kada se i sama postala žrtva rasne segregacije u Americi, našla je utočište u Francuskoj. Tokom Drugog svetskog rata sarađivala je sa Pokretom otpora u borbi protiv nacista i zabavljala je savezničke trupe. Kako je njena karijera odmicala, Bakerova je usavršila stil nastupa na sceni koji je kasnije postao poznat kao "vogueing". Iako je bila poznata po osvajanjima muškaraca, Bakerova je imala tokom života i ljubavnice, uključujuci francusku spisateljicu Colette i vrlo verovatno i Fridu Kahlo.

Poslušajte njenu pesmu "Bye Bye Blackbird" (1927).

Marlene Dietrich (1901-1992) 
Misteriozna i erotična, američka filmska zvezda nemačkog porekla, klasično školovana violinistkinja, dok je povreda ruke nije sprečila da dalje svira. Okrenuvši se glumi, Dietrich je postala zvezda u filmovima kako na engleskom tako i na nemačkom jeziku, uključujući The Blue Angel, Shanghai Express, Morocco, Destry Rides Again i Witness for the Prosecution. "U Evropi nije bitno da li ste muško ili žensko" izjavila je Dietrich jednom prilikom. "Mi vodimo ljubav sa svakim ko je privlačan."

Pogledajte insert iz njenog poslednjeg filma Just a Gigolo.

advocate.com

svet srbija region scena sport kolumna art & s-he-istory coming out zdravlje queeropedia queer filmovi muzika priče teorija prikazi i recenzije religija porno antibiotik intervju istorija sociologija psihijatrija & psihologija putovanja linkovi