Slavimo 20 godina postojanja
Gej Srbija
Psihologija

Na decu utiču odnosi, a ne seksualna orijentacija njihovih roditelja

crol  ·  SAD  ·  Odabrao: M  ·  Dodato: 18. JUL 2013

Rezultati istraživanja Univerziteta u Masačusetsu potvrdili su kako na usvojenu decu prvenstveno utiču međusobni odnosi njihovih roditelja, dok je seksualna orijentacija nevažna.

U istraživanju je učestvovalo 104 porodice, od kojih 50 heteroseksualnih, 29 gej i 25 lezbejskih. Sve porodice usvojile su decu odmah nakon rođenja ili u periodu od nekoliko nedelja, a u vreme istraživanja bila su stara oko tri godine.

Istraživačice, Rejčel H. Far sa Univerziteta u Masačusetsu i Šarlot J. Peterson sa Univerziteta u Virdžiniji, utvrdile su neke razlike. Primera radi, istopolni parovi češće podjednako učestvuju u odgoju dece i kućnim poslovima, dok su heteroseksualni skloniji deliti poslove prema tradicionalnim rodnim ulogama, pa su tako majke više angažovane u kućanstvima od očeva. Ipak, ta razlika ne utiče na ponašanje dece u porodicama koje su učestvovale u istraživanju.

"Dok podela poslova poput hranjenja, odevanja i igranja s decom nije povezana s prilagođavanjem dece, najzadovoljniji takvim aranžmanima upravo su roditelji, pa takva deca imaju manje problema u ponašanju", komentarisala je Far.

S druge strane, nezadovoljstvo roditelja podelom poslova vezanih uz podizanje dece, uveliko je povezano s problemima u ponašanju. "Čini se da deci nije važno ko će šta raditi, već da li je odnos njihovih roditelja skladan. Problemi u ponašanju dece pojavljuju se kad oni osete disharmoniju i svojevrsno takmičenje roditelja", dodala je.

Najbolji indikator potencijalnih problema u ponašanju upravo je nezadovoljstvo roditelja međusobnim odnosom, što je faktor koji ni na koji način nije povezan sa seksualnom orijentacijom.

Istraživanje je pokazalo kako lezbejski i gej parovi stvaraju nove načine zajedničkog života i podizanja dece, van okvira tradicionalnih rodnih uloga. Far i Peterson smatraju kako su rezultati važni za sve institucije i agencije koje rade s usvojiteljima, kao i za zakonodavce i političare odgovorne za zakone i odluke kojima se reguliše status istopolnih porodica.

 

Vaši Komentari
Naravno da uspesnu decu podize ljubav a ne seksualnost roditelja. Ovo i slicna istrazivanja se moraju predstaviti javnosti Srbije i to najbolje u javnoj debati jer treba jasno pokazati sta to u stvari srpski klerofasizam zagovara.
Dedinje, Srbija · 19.07.2013, 17:17
svet srbija region scena sport kolumna art & s-he-istory coming out zdravlje queeropedia queer filmovi muzika priče teorija prikazi i recenzije religija porno antibiotik intervju istorija sociologija psihijatrija & psihologija putovanja linkovi