Slavimo 20 godina postojanja
Gej Srbija
Psihologija

Mučna tajna LGBT zajednice

crol  ·  Odabrao: m  ·  Dodato: 13. AUG 2015

Nasilje u vezi i porodici ostaje "nevidljivi" problem LGBT zajednice s brojnim žrtvama koje zbog srama ne prijavljuju takve slučajeve, a ne traže ni potrebnu podršku, pokazali su rezultati jednog istraživanja iz Australije.

Usprkos tome što trećina osoba u istopolnim vezama trpi nasilje, ne postoji svesnost o problemu niti spremnost za njegovo rešavanje, kažu autorke izveštaja.

"Mislim kako je često teže prepoznati nasilje u vezi ili porodici sa stanovišta same žrtve ili čak nasilnika, jer kad govorimo o tom problemu većinom to vežemo isključivo za heteroseksualne parove ili porodice u kojima su svi članovi heteroseksualni. To je problem koji nije prepoznat unutar same zajednice, a s tim je povezan i visok nivo srama", kaže Filomena Horslej iz organizacije Gay and Lesbian Health Victoria.

Nasilnici zastrašuju homo i transfobijom u društvu

Ana Braun dodaje kako su u LGBT vezama prisutne "vrlo specifične okolnosti" poput pretnji autovanja partnera/ke njihovim porodicama ili kolegama na radnom mestu, čime se postiže svojevrsna kontrola žrtve", prenosi Pink News.

"Tu su i pretnje kako će osoba izgubiti starateljstvo nad detetom, pa se nasilnik/ca koristi homo i transfobijom kao sredstvom kontrole, preteći partneru/ki kako se ne može obratiti policiji ili sudskim službama govoreći kako je sistem homofoban i/ili transfoban", dodaje.

Nasilnici govore žrtvama i kako "zaslužuju" nasilje jer su LGBT uz zastrašivanje kako će razotkriti da je osoba HIV pozitivna ili da će joj uskratiti lečenje. Dr. Horslej kaže i kako su trans* osobe najrizičnija grupa, koja trpi više nasilja nego li gej muškarci i lezbejke. Dodaje kako je LGBT osobama, koje su van veze doživele nasilje i bile izložene predrasudama i diskriminaciji puno teže identifikovati nasilje u vezama.

"Znamo kako je među LGBTI osobama sveukupno viša stopa depresije, teskobe i mentalnih bolesti, a u kombinaciji s društvenom izolacijom nasilje postaje tek deo tih različitih iskustava", kaže dr. Horslej.

Nedavno istraživanje sprovedeno u Uedinjenom Kraljevstvu pokazalo je uznemirujuće visoku stopu depresije, niskog samopoštovanja i sklonosti samoubistvu kod gej muškaraca. Rezultati istraživanja su pokazali kako je njih 24 posto pokušalo samoubistvo, dok je njih 54 posto o tome razmišljalo. Njih 70 posto je izjavilo kako im je nisko samopoštovanje glavni razlog depresije i razmišljanja o samoubistvu, 56 posto je kao razlog navelo probleme u vezi, 53 posto društvenu izolaciju, a njih 49 posto je kao razlog navelo to što se ne osećaju privlačno.

 

svet srbija region scena sport kolumna art & s-he-istory coming out zdravlje queeropedia queer filmovi muzika priče teorija prikazi i recenzije religija porno antibiotik intervju istorija sociologija psihijatrija & psihologija putovanja linkovi