Slavimo 20 godina postojanja
Gej Srbija
Umetnost

"Izopačeni": Predstava koja progon gej osoba iz nacističkog Berlina prebacuje u današnji Beograd

blic  ·  Beograd  ·  Odabrao: M  ·  Dodato: 29. OCT 2012
Martin Šerman je "Izopačene" napisao krajem sedamdesetih godina 20. veka

Predstava "Izopačeni" Martina Šermana u režiji Andreja Nosova premijerno će biti izvedena 30. oktobra u Bitef teatru. Komad "Izopačeni" Šerman je napisao krajem sedamdesetih godina prošlog veka, a u centru pažnje je položaj i progon homoseksualaca u Berlinu tokom Drugog svetskog rata. Beogradska predstava je nastala uz podršku fondacije braće Rokfeler i MOTT fondacije.

Dramaturg Filip Vujošević kaže da je tumačenje komada ''Izopačeni'' u kontekstu diskriminacije u Srbiji danas veoma osetljiv zadatak.

- Komad koji je, pre više od trideset godina, izazvao određene kontroverze, u međuvremenu je produciran mnogo puta i ekranizovan. Postavlja se pitanje šta bi to novo još jedna produkcija ''Izopačenih'' mogla da donese... - pita se Vujošević.

Prema njegovim rečima, rediteljski koncept Andreja Nosova nudi moguće rešenje.

- Transponovanje priče o stradanju homoseksualaca u nacističkim logorima tridesetih godina prošlog veka u priču o životu u ''modernom logoru'', odnosno, njihovom položaju u Srbiji danas, maltretiranjima i problemima sa kojima su suočeni, nemogućnosti slobodnog života i zatvaranju u četiri zida je zanimljivo rešenje - kaže Vujošević.

Ekipa
U predstavi "Izopačeni" igraju Radovan Vujović, Boris Ler, Branko Cvejić, Alban Ukaj, Miloš Isailović, Strahinja Lacković i Draško Adžić.
Dramaturzi su Filip Vujošević i Vuk Bošković; Kompozitor je Draško Adžić; Scenografkinja je Mia David; Kostimografkinja je Darinka Mihajlović; Koreograf je Bojana Mišić; Snimanje i obrada zvuka: Branko Topalović; Fotograf je Jelena Janković

Izbeći pogrešne paralele

Dramaturg Vujošević kaže da predstava s jedne strane potencira univerzalnost mržnje prema homoseksualcima svih retrogradnih ideologija.

- S druge strane, pred autorski tim stavlja veoma delikatan zadatak: izbeći banalnost i pogrešne paralele i pokušati napraviti predstavu koja, pored svoje očigledne političke angažovanosti, dopire do gledaoca i na jednom drugom, mnogo intimnijem nivou - kaže Vujošević. Pogledajte fotogaleriju!


VIDEO > "Izopačeni" u Bitef teatru:

Andrej Nosov
Rođen 1983. godine u Prokuplju. Student je treće godine pozorišne i radio režije na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Pre dramskih studija bavio se ljudskim pravima. Vodio realizaciju velikih projekata namenjenih mladima, regionalnoj saradnji i suočavanju sa prošlošću. Neki od najznačajnijih projekata su Dani Sarajeva u Beogradu, regionalna mreža Inicijative mladih, programi obrazovanja o prošlosti, kao i brojni drugi. Radio je kao novinar za dnevnik Danas i radio Slobodna Evropa. Osnovao je i sedam godina bio na čelu Inicijative mladih za ljudska prava. Osnovao je i vodi Hartefakt fond od 2009. godine, u okviru koga veliki deo aktivnosti usmerava ka razvoju novih modela pozorišne produkcije i podršci stvaranju društveno angažovanih regionalnih pozorišnih projekata. U toku studija režije asistirao Dejanu Mijaču na predstavi ''Višnjik'' u Jugoslovenskom dramskom pozorištu i Jovanu Ćirilovu na predstavi ''Izleti u Rusiju'' u Centru za kulturnu dekontaminaciju.
                                                                                                                                                                        Martin Šerman
Rođen 1938. godine u Filadelfiji (SAD). Diplomirao dramsku umetnost na Boston University Colege of Fine Arts. Jedno vreme se bavio glumom u okviru čuvenog dramskog studija Actors Studio. Dramski pisac i scenarista. Proslavio se 1979. godine dramom ‘'Izopačeni'' (‘'Bent'') koja je izvedena u više od trideset zemalja sveta i na osnovu koje je 1997. godine snimljen film u režiji Šona Matijasa i uz učešće Klajva Ovena i Mika Džegera. Premijera komada je održana na Vest Endu u Njujorku, da bi produkcija kasnije bila premeštena na Brodvej. Autor je više od 20 dramskih tekstova koji su izvedeni u preko pedeset zemalja. U svojim delima se bavi ljudima sa margine i istražuje različite oblike diskriminacije. Od 1980. godine živi i radi u Londonu. Njegove drame su više puta nominovane za Pulicerovu nagradu i nagradu Toni.

 

Vaši Komentari
Ako uzmemo premijeru pozorisne predstave kao nekakvo merilo koliko u stvari Beograd kasni za Njujorkom po pitanju LGBT zajednice, izracunao sam, to bi bilo negde oko 35 godina. Pazi blama!
Dedinje, Srbija · 29.10.2012, 11:23
svet srbija region scena sport kolumna art & s-he-istory coming out zdravlje queeropedia queer filmovi muzika priče teorija prikazi i recenzije religija porno antibiotik intervju istorija sociologija psihijatrija & psihologija putovanja linkovi