Slavimo 20 godina postojanja
Gej Srbija
Umetnost

Izađi iz ormara

soc.ba  ·  Sarajevo  ·  Odabrao: M  ·  Dodato: 16. JUL 2013

Sarajevski otvoreni centar poziva sve gej, biseksualne i trans muškarce da pošalju svoje lične, coming out ili umetničke priče, fotografije, crteže, skice ili radove neke druge likovne forme.

Sarajevski otvoreni centar se u okviru svog ljudskopravaškog rada intenzivno bavi pravima lezbejki, gejeva, biseksualnih i transrodnih (LGBT) osoba. Gej, biseksualni i trans muškarci, kao deo šire LGBT zajednice, diskriminisani su na razne načine u heteronormativnom društvu. Sa druge strane, i u okviru same LGBT zajednice određene grupe muškaraca se suočavaju sa predrasudama. Biseksualnost se često smatra prelaznom fazom ka homoseksualnosti, a o transrodnosti, transeksualnosti i transvestiji se ne zna dovoljno u okviru zajednice.

Gej, biseksualni i trans muškarci su često u BiH vidljivi samo u kontekstu nasilja i diskriminacije. Sarajevski otvoreni centar želi da učini vidljivima specifičnosti svake od ovih grupa muškaraca, da ih na taj način osnaži i pruži im prostor da ispričaju svoje priče o identitetima, različitosti, neprihvatanju ili prihvatanju; priče o svojim unutrašnjim svetovima, maštanjima, žudnji, strahovima, stidu, strasti, slobodi, oprezu, hrabrosti i, konačno, coming outu.

Priče i radovi će biti objavljeni u publikaciji, koja će, pored ličnih, coming out, umetničkih priča, fotografija ili ostalog, sadržati i intervjue sa gej, biseksualnim i trans muškarcima i parovima. Ova publikacija, koja se po svojoj ideji i formi nadovezuje na knjigu "Više od etikete - o ženama koje vole žene", biće doprinos povećanju dostupnosti autentične literature u Bosni i Hercegovini koja se bavi životom i problemima neheteroseksualnih muškaraca.

Konkurs je otvoren za sve gej, biseksualne i trans muškarce koji žive u Bosni i Hercegovini. Naročito ohrabrujemo osobe iz manjih bosanskohercegovačkih gradova da nam pošalju svoje priče.

Pošaljite svoju priču na jednu od gorenavedenih tema. Zvanični kriterijumi podrazumevaju između 4000 i 8000 karaktera, pisanih fontom 12pt Times New Roman, bez uvlačenja reda i margina.

Pored priča, možete slati i svoje fotografije, crteže, pesme i sve za šta smatrate da može postati deo publikacije koja svedoči o životu gej, biseksualnih i trans muškarca u Bosni i Hercegovini. Honorar za objavljene članke nije predviđen.

Možete se potpisati kako god želite - pravo ime, izmišljeno ime, inicijali, neki simbol, a možete se i anonimno prijaviti. Izbor je na vama.

Svoje priče i ostale radove, kao i sva dodatna pitanja pošaljite do 1. avgusta 2013. godine na mail jozo@soc.ba.

 

svet srbija region scena sport kolumna art & s-he-istory coming out zdravlje queeropedia queer filmovi muzika priče teorija prikazi i recenzije religija porno antibiotik intervju istorija sociologija psihijatrija & psihologija putovanja linkovi