Slavimo 20 godina postojanja
Gej Srbija
Umetnost

George Platt Lynes: Dubina i predanost u fotografisanju muškog akta

queer.hr  ·  Njujork  ·  Odabrao: M  ·  Dodato: 16. MAR 2012

U Njujorku je prošle sedmice otvorena izložba pod nazivom "George Platt Lynes" s više od četrdeset fotografija koje je ovaj inovativni fotograf napravio između 1922. i 1953. Lynes je jedan od fotografa koji su beležili homoerotiku u ovoj grani umetnosti decenijama pre svojih kolega koji su kasnije po tematici ostali poznati, poput Roberta Mapplethorpea.

Rođen je 1907. u američkoj saveznoj državi Njudžersi a nakon srednje škole putuje u Pariz gde susreće Gertrude Stein, Jeana Cocteaua, Mairanne Moore i mnoge druge suvremenike koje je fotografisao kamerom koju je dobio na poklon. Za vreme studija na Yaleu, Lynes se sprijateljio s talentovanim power-parom: piscem Glenwayem Wescottom i kuratorom Monroeom Wheelerom s kojima je živeo u ljubavnom trouglu u Francuskoj od 1298. sve do povratka u SAD kako bi se fokusirao na fotografiju.

Prvi studio otvorio je 1933. fokusirajući se na modnu fotografiju za Vogue i Harper's Bazaar. Kako je jedan od angažmana bio fotografisati plesače baleta, među njima je Lynn do 1940ih već našao zavidan broj modela koji su pozirali goli, što je tada još uvek bilo zabranjeno, a neretko su se na fotografijama nalazile i holivudske zvezde poput Katharine Hepburn ili Orsona Wellesa (naravno, u nešto manje razgolićenim pozama) ali i ne toliko nevini mladi Yul Brynner - fotografija koja je decenijama bila nepoznata javnosti.

„Dubina i predanost koju je imao prema fotografisanju muškog akta, od početka do kraja karijere, jest zapanjujuća", kasnije su tvrdili kritičari fotografije.

Lynes umire u svojoj 48-oj godini, 1955. nakon što mu je dijagnostikovan rak. Netom pre smrti zatvara svoj studio i uništava većinu fotografija i negativa, posebno muške aktove. Ipak, danas se zna da je kolekcija delimično prebačena u Kinseyjev institut, s kojim je Lynes bio jako dobar prijatelj. Ove fotografije držane su tajnom unutar instituta sve do 2011. a upravo ta selekcija predstavlja najveću sačuvanu zbirku Lynesovih radova danas.

svet srbija region scena sport kolumna art & s-he-istory coming out zdravlje queeropedia queer filmovi muzika priče teorija prikazi i recenzije religija porno antibiotik intervju istorija sociologija psihijatrija & psihologija putovanja linkovi