Slavimo 20 godina postojanja
Gej Srbija
Psihologija

Gej kao najbolji drug: Zašto žene obožavaju homoseksualce?

telegraf  ·  Odabrao: M  ·  Dodato: 22. FEB 2013

Kako se ispostavlja, kad god su u pitanju ljubavni problemi, najbolje savete jedna strejt dama dobiće od svog muškog gej prijatelja. Isto važi i obrnuto.

Serije kao što su "Vil i Grejs", "Seks i grad" i "Glee" veličaju grandiozna prijateljstva između ženskog pola i muške gej populacije. Međutim, malo ko ima odgovor na pitanje kako uopšte među njima dolazi do ovako snažne bliskosti.

Najnovije istraživanje, predvođeno psihologom Erikom Raselom, pokušalo je da pruži makar delimično objašnjenje za ovu pojavu. Ovaj stručnjak i njegov tim tvrde da je stvar u tome da gej muškarci i strejt žene predstavljaju savršene saveznike jedno drugom, naročito kada su u pitanju romantični problemi.

- Naši rezultati pokazuju da heteroseksualne dame i homoseksualni muškarci smatraju da ni od jedne druge grupe neće dobiti tako dobre savete kada su u pitanju ljubavne i seksualne muke - objašnjava profesor Rasel.

Rasel i njegove kolege sproveli su dva nezavisna eksperimenta pokušavajući da dokažu ove tvrdnje. U prvom je učestvovalo 88 heteroseksualnih žena, a u drugom 58 homoseksualaca. I kod jedne i kod druge grupe eksperimentatori su posmatrali kako se razvijaju onlajn prijateljstva u odnosu na seksualno opredeljenje.

Svi učesnici u istraživanju upoznati su s Fejsbuk profilom osobe rodno nedefinisanog imena Džordan. Za neke dame Džordan je bila strejt žena, za druge strejt muškarac, dok je trećima predstavljen kao gej muškarac. Homoseksualcima je Džordan predstavljen kao strejt dama, gej muškarac ili lezbijka.

Učesnici su zamoljeni da zamisle da se nalaze na zabavi sa Džordanom i da im on/ona daje savet u vezi sa tim kako da priđu osobi koja im se dopada, a zatim su procenjivali koliko veruju u Džordanovu/Džordaninu sugestiju.

- Iako je Džordan uvek davao isti savet, ispostavilo se da žene najpre veruju u njegov sud ako im je on predstavljen kao gej muškarac. Isto tako, gej muškarci nalazili su da su saveti pouzdaniji ukoliko bi ih čuli od osobe koja je strejt ženskog pola - piše u studiji.

Zaključak istraživača je da strejt žene i gej muškarci najviše imaju toliko poverenja jedni u druge upravo zato što jedni drugima ne predstavljaju nikakvu pretnju.

- Emocionalna bliskost koja se rađa između njih ima korene u tome što ne postoji nikakva konkurencija, seksualna motivacija, niti "zadnje namere". Strejt žena zna da gej muškarac neće da ima ništa s njom, dok za strejt ženu ne može da bude sigurna da nije pomalo ljubomorna, kao ni za strejt muškarca da ne želi on sam da je osvoji. Isto tako, gej muškarac ne može da ima potpunog poverenja u drugog gej muškarca, a pošto, nažalost, u društvenom kontekstu ne postoji dovoljno jaka veza između lezbijki i homoseksualaca, gejovima preostaje da se za savet najpre obrate svojim strejt prijateljicama - objašnjavaju istraživači.

Sve u svemu, ispostavlja se da je za najdublja prijateljstva važno da dve osobe budu u potpunosti neopterećene seksualnim kontekstom, odnosno da ne postoji niti rivalitet, niti potencijalni romantični interes.

Ipak, ostaje pitanje zbog čega se onda strejt muškarci ne obraćaju gejovima za savet, a isto tako zašto ne i heteroseksualne dame lezbijkama. Stručnjaci objašnjavaju da to nije moguće, jer to što im se ne dopada isti pol može umnogome da smanji kvalitet samog saveta.

 

Vaši Komentari
Vala ja imam moju bfflicu xD i pričamo o svemu
AdamLambert · Belgrade, Serbia · 14.06.2013, 2:56
Nisam hetero zena pa ne mogu sa sigurnoscu da tvrdim koji je razlog zasto one sklapaju verna prijateljstva sa gej muskarcima tako da sam pitao moju drugaricu sta ona misli: ..."Osecaju se sigurne, voljene i imaju sagovornika za sve teme. U ovom muskom svetu gde se velica svakim danom seks i samo seks, i sve za seks, zene se tako i shvataju, kao organ za seks. To je surovost jer zene traze razumevanje, ljubavnost, cistocu,lepotu, opustenost.........a to sve mogu da dobiju od clana grupacije koji nije prihvacen kao i one same. Razumeju jedni druge. Nismo prihvacene kao bica"...
Dedinje, Detelinara, Srbija · 25.02.2013, 22:53
Apsolutno tacno sve sto pise u ovom clanku . Problem je sto strejt muskarac nece traziti savet od gej muskarca iz 101 razloga. Mozete te razloge sami zakljuciti.
Prijepolje,23.02.13. · 23.02.2013, 1:47
Ovo istrazivanje glasnije objasnjava americko drustvo i otudjenost jedinke u istom nego o bliskosti gej muskarca sa hetero zenom. Ovo je totalna paranoja: nema se kvalitetan prijatelj pored da se posavetuje a u isti mah crv sumnje tvrdi da kvantitativni poznanik pored predstavlja konkurenciju sa "zadnjim namerama" te se logicki izlaz trazi u savezu sa osobom suprotnog pola i seksualne orijentacije. Naravno da postoji osnova za blizak odnos gej muskarca sa hetero zenom ali ovakvo istrazivanje kriminalno banalizuje temu. Dovoljno je da se samo razmisli o razlicitoj prirodi i dinamici gej i hetero veze pa da se dodje do zakljucka da su romanticni i seksualni saveti u ovoj kombinaciji dobronamerni ali ne uvek i dobri.
Dedinje, Srbija · 22.02.2013, 23:26
Ovako je samo u TV serijama,nazalost.U svojoj okolini srecem samo mrznju prema gejevima,kako zenske tako i muske populacije...
ZemljaNedodjija · 22.02.2013, 11:39
svet srbija region scena sport kolumna art & s-he-istory coming out zdravlje queeropedia queer filmovi muzika priče teorija prikazi i recenzije religija porno antibiotik intervju istorija sociologija psihijatrija & psihologija putovanja linkovi