- 17 Okt 2009, 15:45
Dve godine nakon svetske premijere u Cirihu, Le Dieu du Carnage, komad koji potpisuje Yasmina Reza, francuska spisateljica i glumica, stigao je i u Beograd. Iako se ova drama u Beogradu izvodi već nepunih godinu dana, tek juče sam se usudio da odem i osmotrim šta su Alisa Stojanović i glumačka ekipa koju čine Dušanka Stojanović, Jelena Đokić, Tihomir Stanić i Svetozar Cvetković učinili sa tekstom za koji smatram da je jedan od najsadržajnijih dramskih tekstova ove decenije. Kažem "usudio", zbog toga što sam bio prilično zabrinut oko toga kako će ključni momenti dela preživeti prevod, a zatim i samu izvedbu u"Ateljeu 212" - čini se da je moja zabrinutost, bar jednim delom, bila opravdana.
Podsećanja radi, brodvejska izvedba ovog komada je osvojila Tony za najbolju predstavu 2009. godine, a Marcia Gay Harden je proglašena za najbolju glumicu u istoj postavci. Nešto ranije, londonska izvedba, u kojoj Ralph Fiennes tumači jednu od muških uloga, nagrađena je Laurence Olivier nagradom za najbolju komediju.
Rado bih saznao šta neki od vas misle o beogradskoj izvedbi datog komada, kao i odnosu samog teksta i konkretnog scenskog izvođenja.
Podsećanja radi, brodvejska izvedba ovog komada je osvojila Tony za najbolju predstavu 2009. godine, a Marcia Gay Harden je proglašena za najbolju glumicu u istoj postavci. Nešto ranije, londonska izvedba, u kojoj Ralph Fiennes tumači jednu od muških uloga, nagrađena je Laurence Olivier nagradom za najbolju komediju.
Rado bih saznao šta neki od vas misle o beogradskoj izvedbi datog komada, kao i odnosu samog teksta i konkretnog scenskog izvođenja.