Slavimo 20 godina postojanja
Gej Srbija
Sociologija

Etiketiraj me lezbejski. Femme lezbejski

Q.Hr  ·  Odabrao: M  ·  Dodato: 12. JAN 2013

Ako bi nekoga pitali koje su osnovne karakteristike rodnog izražavanja lezbejki, mnogi bi stereotipno nabacali pojmove poput kratka kosa, agresivnost, odeća koja više naginje prema sportskoj, tačnije opisali bi butch lezbejku. U posebnoj dinamici rodnog identiteta u lezbejskom svetu izdvaja se butch-femme identifikacija u kojoj butch ima maskuline osobine, stil i način predstavljanja i samo-identifikacije, dok femme ima feminine - ukoliko se, a često tako i bude u percepciji, stvar uzme crno-belom.

No, ono o čemu treba govoriti je definitivno onaj manje vidljivi deo lezbejske populacije, odnosno manje percipiran deo lezbejske populacije, a to su lezbejke koje se identifikuju kao femme - ali i čitav spektar varijacija, među kojima se neke ne bi nikako nazvale femme, a s druge strane nisu priklonjenije maskulinom rodnom izražavanju. Kako je engleski jezik prepun izraza za lifestyle fenomene koji se vežu uz LGBT populaciju, raznovrsnost identiteta i popratne pojave, puno izraza koji se koriste u Srbiji, ali i u samoj regiji se uzima iz engleskog jezika pa je tako slučaj i s izrazima koji se koriste za različite podvrste femme i srodnih lezbejki koje ćemo navesti u ovom tekstu.

Femme lezbejka je, u opštenoj definiciji navedenoj u Pojmovniku LGBT kulture u izdanju Sarajevskog otvorenog centra, lezbejka čije su fizičke osobine, ponašanje, te stil (korišćenje šminke, odevanje) i samopercepcija ženstveni, tipični za tradicionalno definisanu rodnu ulogu žene.

No, kako postoji i podela na soft i stone butch, slična takva podela postoji u femme lezbejskoj identitetskoj kulturi, pa tako i ostale podele koje su okarakterisane različitim varijablama koje su fizičke, psihološke i sociološke - poput načina odevanja, stepen dominatnosti, te samopercepcija. Etikete koje se u podelama koriste po raznim blogovima i forumima često su definisane prema odeći i seksualnim navikama. Neke od njih (uz prigodno objašnjenje) uključuju:

Stone femme lezbejke definišu se kao lezbejke koje ne dopuštaju ili ne uživaju u seksualnoj penetraciji, a čest je slučaj da uopšte ne vole genitalni dodir. Uopšteno preferiraju biti aktivnija partnerka kada se radi o seksu.

Soft femme lezbejka je termin koji se ređe koristi, a njegova definicija je ista kao za femme lezbejku uz dodatak kako su njene partnerke uglavnom butch lezbejke, a ona je submisivnija u vezi, ali i u krevetu.

Lipstick lezbejke takođe imaju sve karakteristike femme lezbejki uz dodatak da lipstick lezbejke preferiraju druge lipstick lezbejke ili femme lezbejke kao svoje partnerke. Svesne su femme aspekta svog identiteta, ali imaju tendenciju opustiti se u toplini svog doma te ponekad odbaciti femme obeležja (šminku itd.) u svrhu odmora.

Extreme femme lezbejke slove kao prilično retke, a karakteristike koje im se pripisuju podsećaju na tradicionalan opis domaćice - uz privrženost domu i kućanstvu.

Praktična femme lezbejka je lezbejka koja ima pojavu i ponašanje tipične za tradicionalno shvaćenu rodnu ulogu žene, no iz praktičnih razloga ne obraća toliko pažnje na doteran izgled. Svesna je femme aspekta svog identiteta koji zasija u punom sjaju kad je potrebno (na posebnim događajima), ali za svakodnevnicu oblači traperice jer joj je tako ugodnije. Pri odabiru partnerke nije izbirljiva te uspešno gravitira i među više femme, ako i među više butch lezbejkama.

Futch lezbijke imaju karakteristike i butch i femme lezbejki. Naime, futch lezbejke imaju ili nestandardna obeležja ženskog maskuliniteta s odećom koja se pripisuje femme lezbejkama, ili uz femme karakteristike nose odeću koja nije tipična za femme lezbejke.

Soft androgene lezbejke su takođe u sivoj zoni te se ne mogu striktno smestiti u butch ili femme kategoriju. Iako bi izgledom možda i mogle biti butch, u socijalnoj interakciji više pokazuju femme karakteristike. Soft androgene lezbejke često odbacuju butch i femme podele, i ne vole biti identifikovane sa ijednim od tih pojmova.

Androgene lezbejke su lezbejke koja se takođe ne vole identifikovati sa ijednim od navedenih pojmova u femme/butch kontekstu te se u stvarnosti prilagođavaju situaciji. Samosvesne su i ne žele se etiketirati radi društvenog pritiska i očekivanja - te često ponašanjem i pojavnom i variraju negde na liniji od maskulinog do femininog.

Ovime je prezentovano nekoliko najspominjanijih vrsta femme i srodnih lezbejki - a način na koji se opisuju puno već govori o njihovoj percepciji. Umanjena vidljivost femme lezbejki/biseksualnih žena, kao i femme shaming s kojime se mnoge femme lezbejke/biseksualne žene susreću unutar same lezbejske zajednice, ali i šire, znatno je ipak ređa tema od atraktivnih zanimacija klasifikacijama. Za razmatranje je i pitanje koliko su te teme prisutne u samoj femme lezbejskoj/biseksualnoj zajednici. Ili, ako ćemo verovati ovim podelama, one samo raspravljaju o markama ruževa za usta.

 

svet srbija region scena sport kolumna art & s-he-istory coming out zdravlje queeropedia queer filmovi muzika priče teorija prikazi i recenzije religija porno antibiotik intervju istorija sociologija psihijatrija & psihologija putovanja linkovi