Slavimo 20 godina postojanja
Gej Srbija
Psihologija

Dva posto nojeva ignoriše ženski pol i udvara se muškom polu plesom

borba.rs  ·  Odabrao: Nikola  ·  Dodato: 09. JUN 2009
Photo: Animal Planet Chanel

Homoseksualnost u životinjskom carstvu već decenijama izaziva burne reakcije

Homoseksualnost je primećena kod više od 1.500 životinjskih vrsta, a naučno je dokumentovana kod 500 vrsta. Naučnici su registrovali homoseksualno ponašanje kod 167 vrsta sisara, 132 ptice, 32 reptila i 125 vrste insekata.

Pojava homoseksualnosti u životinjskom carstvu već decenijama izaziva burne reakcije.

Pingvin u zoološkom vrtu prilazi drugom, zavodeći ga. Budući da izgledaju jednako, radnike zanima kako će raspoznati mužjaka od ženke. Naučnici odgovaraju da je rešenje u ponašanju: Erica i Dora, poznat su primer iz zoološkog vrta u Edinburghu s početka 20. veka koji je promenio mišljenje naučnika da se pol pingvina može odrediti prema njihovom ponašanju. Pingvini za koje su mislili da zasnivaju porodicu kao mužjak i ženka, ispali su - samo ženke.

Jako je teško uopšte govoriti o polnim i seksualnim navikama neke životinjske vrste, jer se malo zna o seksualnom životu većine životinja. Mnoge vrste nikad nisu ulovljene "na delu", koliko god dugo istraživanje trajalo, a parenje, na primer, ženke i mužjaka geparda u divljini snimljeno je samo pet puta!

Linda Wolf, sredinom sedamdesetih godina prošlog veka, otputovala je u Japan u nameri da prouči grupu majmuna makakija. Nakon kratkog vremena, naučnici je postalo jasno da ženke međusobno praktikuju seksualni odnos. I to nije bilo samo slučajno, one su danima, sedmicama, bile u paru, radeći sve zajedno, a u pauzama između intimnosti, satima bi čistile jedna drugu.

Kad je, međutim, rezultat svog istraživanja predočila kolegama, njihov je komentar bio da te ženke nisu znale šta rade, da je to bila greška.

Brus Bagemihl, samostalni istraživač, proveo je 10 godina kopajući po literaturi i sam istražujući seksualnost životinja, da bi objavio 700 stranica studije pod nazivom „Bilogical Exuberance: Animal Homosexuality and Natural Diversity". U drugom poglavlju pod nazivom Čudesni zverinjak, opisuje nekonvencionalno seksualno ponašanje kod, gotovo, 200 vrsta sisara i ptica - majmuna, kitova, bradavičastih svinja, nekih vrsta šišmiša, zeba.

Iako Bagemihl dokazuje da izlivi nežnosti ponekad imaju jasnu seksualnu i erotsku konotaciju, a ponekad su to čiste prijateljske veze u kojima se partneri međusobno brane, čiste, putuju, većina naučnih priručnika još uvek ovu pojavu objašnjava kao izraz dominacije, test izdržljivosti, agresiju, zbunjenost i neprepoznavanje pola, igru i, najbolje od svega - vrstu pozdrava!

Bagemihlov omiljeni primer je neuobičajen obrazac udvaranja nojeva u homoseksualnim interakcijama. Naime, čak dva posto nojeva ignoriše ženski pol i udvara se muškom polu plesom, što uključuje trčanje prema odabraniku brzinom od 48 km na sat, klizanje pre teatralnog zaustavljanja pri kojem pravi piruetu, saginje se, njiše, trese perje i izvija vrat.

Udvaranje ženki puno je jednostavnije. Međutim, mužjaci nojeva nisu nikad viđeni da se stvarno pare, kao na primer ptice flamingo.

Mužjaci crnog labuda udvaraju se jedan drugom i čine čvrste parove. Ne samo da na taj način mogu braniti veći deo teritorije nego drugi labudovi, već često ukradu jaje iz tuđeg gnezda i postaju roditelji, jednako uspešni kao heteroseksualni parovi.

Robin Dunbar utvrdio je kako bonobo majmuni imaju skandalozno mnogo seksualnih odnosa, oni će se pariti apsolutno s bilo kim, bez obzira na pol i starost. Najrealnije objašnjenje ovakvog ponašanja je redukovanje konflikta unutar grupe i održavanje grupe na okupu. Budući da žive u grupama po 20 i više majmuna, dok se druge vrste ograničavaju na brojku pet, morali su da razviju mehanizam protiv razornih posledica konkurencije.

Zanimljiv je i slučaj retke vrste čigre. Naučnici su otkrili da, čak, 12 odsto gnezda čuvaju lezbejski parovi, ženke koje se izmenjuju u inkubaciji tri do četiri jaja.

Bagemihl zaključuje da su istraživači zaslepljeni prevladavajućom okupacijom da pronađu prikladna objašnjenja za svako ponašanje. Čak i najprihvatljivije realno objašnjenje da do pojave homoseksualnosti kod životinja dolazi u nedostatku partnera suprotnog pola Bagemihl odbacuje budući da je radio i sa grupama u kojima je bilo nekoliko ženki i samo jedan mužjak. Mužjak je ostao ignorisan!

Dve ženke labuda u gnezdu

Izložba u Prirodonjačkom muzeju u Oslu potvrdila je staru tezu da i u životinjskom svetu ženke uživaju sa ženkama, a mužjaci s mužjacima, baš kao i u ljudskom. "Možemo imati mišljenje o mnogim stvarima, međutim jedna je jasna - homoseksualnost je rasprostranjena širom životinjskog carstva, ona nije protiv prirode", rekao je Geir Soeli, organizator prve muzejske izložbe na svetu o homoseksualnosti među životinjama pod nazivom Protiv prirode (Against Nature). Na izložbi su se mogle videti "dve ženke labuda u gnezdu", fotografija "dva divovska penisa u erekciji koji se klate iznad vode, dok se dva mužjaka kita trljaju jedan o drugog" i nešto nejasno opisano kao "homoseksualnost među insektima".

Tu su još poze i ponašanja lezbejskih i gej parova među žirafama, pingvinima, papagajima i mnogim drugim stvorenjima životinjskog sveta, a cela poenta izložbe je da ljudska homoseksualnost ne može biti "nenormalna". Soeli je rekao da je izložba otvorena uprkos protivljenju nekih hršćanskih udruženja. Pre nje, jedan holandski zoološki vrt organizovao je posete homoseksualnim parovima među životinjama. "Jedan radikalni hrišćanin rekao nam je da će ćemo mi koji smo organizovali izložbu, koja je delom finansirana i od strane norveške vlade, goreti u paklu", kaže Soeli.

Aristotelove hijene

Jedan od najstarijih zapisa o homoseksualnosti dolazi od grčkog filozofa Aristotela, koji je pre 2.300 godina opisao homoseksualno ponašanje među hijenama. "Mužjaci ponekad mogu doživeti veće prihvatanje od strane čopora ako stupe u homoseksualni odnos. To im kasnije može povećati šanse za parenje sa ženkama", objasnio je Soeli. Istraživanje sprovedeno među homoseksualnim muškarcima u Italiji pokazalo je da su njihove majke i sestre imale više potomaka. "Isti geni koji doprinose homoseksualnosti kod muškaraca mogu dati veću plodnost među ženama", rekao je on.

Delfini upražnjavaju oralni seks

Brzinom od oko 45km na sat mužjak noja juri izabranika svog srca, da bi mu izrazio naklonost, i pre nego što dođe do sudara, pokušava da zakoči. Sada dolazi lirski deo: Noj se okreće jedno vreme u mestu oko sebe, kleči na kolenima i klanja svojim telom, koje je uzbuđeno, njegov se vrat uvija skoro do lomljenja. Oko 20 minuta traje ova nojeva ljubavna scena koja se ne odnosi na ženk,u već na drugog mužjaka. Kada noj "zavodi" ženku nedostaje trčanje, piruete i klanjanje i "zavođenje traje tri minuta.

Primećeno je da oko 1o odsto jarčeva nema volju za razmnožavanjem posto vole seks s drugim jarčevima. Morski prasići imaju specijalne "ljubavne navike" da partnera "zavedu" mrdanjem svoje zadnjice, koji naučnici zovu RUMBA-igra. Oko tri četvrtine delfina ima seks sa svojim istopolnim prijateljima s kojima zajedno plivaju i štite se od napada ajkula. S perajima i ustima stimulišu svoje genitalije kod istopolnog partnera. Kod delfina je primećeno i da upražnjavaju oralni seks i prouzrokuju jake krikove pri ejakulaciji. Mužjaci žirafa, pre seksualnog odnosa, trljaju se i obavijaju vratovima. Kod mužjaka slepih miševa je primećeno da vise jedan pored drugog, okrenuti stomak na stomak, i međusobno se ližu sve dok ne dođe do erekcije.


Mačevanje penisima

Naučnici sa Univerziteta u Kvinslendu privukli su pažnju svojim rezultatima istraživanja da koale u zatočeništvu često imaju lezbejski seks. Ali koale nisu prve životinje čija homoseksualnost je razotkrivena od strane stručnjaka. Naučnici su identifikovali više od 300 životinjskih vrsta koje su prešle "s one strane duge". Muflon, odnosno Ovis canadensis, najveći deo godine provede u istopolnim grupama i skoro svi mužjaci imaju homoseksualne odnose. Najčešće, stariji mužjak zavodi mlađeg, spuštajući svoju glavu i vrat, ponekad izbacuje i jezik, ričući. Tada se stariji mužjak popne na mlađeg od pozadi. Ponekad mužjaci imaju „grupni seks", grupa mužjaka koja se međusobno trlja, njuši i zaskače.

I pojedini mužjaci labuda formiraju dugotrajne, stabilne istopolne veze i ponekad odgajaju mlade zajedno. Mužjak će imati seks za ženkom, sviti gnezdo zajedno s njom i onda je oterati kada izlegne jaja. Tada mužjak odgaja mladunce zajedno sa svojim partnerom. U drugim slučajevima istopolni parovi oteraju heteroseksualni par iz gnezda i odgajaju mlade kao da su njihovi. Homoseksualni parovi su bolji roditelji od heteroseksualnih parova jer dva mužjaka mogu da osiguraju veću teritoriju. Pošto za ove labudove postoji mogućnost da imaju mlade a da nemaju seks sa ženkom, pojedini labudovi su striktno homoseksualni.

Najbliži rođaci ljudima, bonobo šimpanze, često imaju seks u funkciji izbegavanja konflikta. Oko 40 do 50 odsto svih seksualnih kontakata su homoseksualni i to mahom među ženkama. Skoro na svaka dva sata, ženka bonobo šimpanze obmota noge oko struka partnerke i trlja genitalije. Gledaju jedna u drugu, prave grimase i stenju do seksualnog vrhunca za koji naučnici pretpostavljaju da je orgazam. Mužjaci imaju ređe homoseksualne aktivnosti i one uključuju oralni seks i mačevanje penisima. Naučnici su posmatrali i mužjake delfina kako svojim penisima penetriraju u anus i otvore za vazduh drugih mužjaka. Ovo ponašanje je istraživano samo u zatočeništvu gde nema ženki i može biti povezano sa ponašanjem muškaraca u zatvorima.

Evroazijski ostrigar, ili Haematopus ostralegus, su velike ptice koje ponekad formiraju trojne veze, najčešće dve ženke i jedan mužjak. Obe ženke se pare sa mužjakom, ali se i one međusobno pare. Jedna ženka podigne krila dok se druga popne na nju i krilima održava balans. Oko pet odsto ženki ostrigara ima homoseksualne odnose.

Flamingosi, ili Phoenicopterus ruber, kako mužjaci tako i ženke, formiraju homoseksualne parove. Zajedno lete, spavaju zajedno, čiste se i hrane. Ponekad parovi imaju seks, ali je genitalni kontakt zabeležen samo kod ženki. Retko, flamingosi formiraju i trojke, dva mužjaka i jedna ženka. Odavno se smatra da su ove mršave ptice roze boje gej.

I japanski makakiki, odnosno Macaca fuscata formiraju kratkotrajne monogamne veze s drugim ženkama. One timare jedna drugu, čuvaju svoje partnerke od drugih životinja i često imaju seks. Do sada je zabeleženo da ženke imaju seks u sedam različitih poza. Ženke koala, Phascolarctos cinereus, u zatočeništvu često imaju međusobne odnose, ponekad i grupne. Najčešće, ženka obuhvati stablo drveta dok se druga ženka popne iza nje i zubima uhvati za njen vrat. I ovnovi se pare sa drugim ovnovima.

BORBA.r

svet srbija region scena sport kolumna art & s-he-istory coming out zdravlje queeropedia queer filmovi muzika priče teorija prikazi i recenzije religija porno antibiotik intervju istorija sociologija psihijatrija & psihologija putovanja linkovi