Slavimo 20 godina postojanja
Gej Srbija
Umetnost

Azil u New Yorku: Ogoljeni Rusi pred novim početkom

queer.hr  ·  Odabrao: M  ·  Dodato: 13. NOV 2012
Zhenya with boyfriend © Alexander Kargaltsev 2012

Fotografski projekat Aleksandera Kargaltseva naziva ‘Asylum' istražuje priče individualaca koji su pobegli iz Rusije u SAD zbog svoje seksualne orijentacije. I sam autor je gej muškarac iz Rusije koji je dobio pravo na azil 2011. zbog tretmana u domovini a danas ovim projektom prati gej Ruse koji su azil dobili ili na njegovo odobrenje čekaju.

Nage figure pred objektivom obično se nalaze pred siluetama New Yorka, novog doma koji ih je zaštitio od nasilja i mržnje, a autor naglašava kako je njihova golotinja snažna vizualna poruka protkana simbolizmom: zbog hrabrosti koju imaju da odstrane slojeve straha i odu u novi svet ranjivi ali i ponosni, bez ičega u novom početku.

Brutalnost i loš tretman koji je Kargaltsev doživeo od strane ruskih institucija zbog seksualne orijentacije uzrokovale su njegov kulturno-aktivistički ali i politički angažman za prava LGBT osoba, posebno imigranata. Otkad je dobio azil dao je intervjue za niz ruskih i američkih listova poput New York Daily News, Moscow Times ili The Voice of America, deleći svoje iskustvo; a nada se kako će izložbom, koja je upravo prošli mjesec otvorena u New Yorku, privući međunarodnu pažnju o problemima s kojima se ruska gej zajednica susreće. Za njega je ‘Asylum' umetnički stav ali i političko-društvena poruka.

Naravno, Rusija nije jedina država u koja beleži zabrinjavajući stav spram LGBT osoba i ljudskih prava uopšteno. Prema poslednjim podatcima 86 zemalja članica UN-a kriminalizuje dobrovoljno stupanje u istospolne polne odnose među punoletnim osobama (od toga sedam kažnjava smrću) a ogoljenost od odeće, samim tim i kulturnih obeležja domovine, sugeriše da Kargalstevovi modeli mogu biti glasnogovornici svih.

Početkom devedesetih, nakon propasti Sovjetskog Saveza, LGBT scena počela je izlaziti iz dugogodišnjeg ormara a formirale su se i prva udruženja koja su zagovarala njihova prava. Međutim, Putinovom dugogodišnjom vlašću, bilo kao predsednika ili premijera, stvari su se značajno unazadile. Ruska državna administracija je više nego ikad udružena sa pravoslavnom Crkvom, a mediji nad LGBT zajednicom sprovode marionetski teror - sve čemu smo svedočili upravo na recentnom primeru članica punk benda Pussy Riot.

Više o progresu i istoriji ruske represije LGBT pokreta, i ove prelepe NSFW fotografije u većoj rezoluciji potražite na portalu Out There.

Vaši Komentari
Kako to da su baš svi mršavi i lepi? Slovenska genetika ili fotografov izbor? ;)
Raccoon City · 15.11.2012, 14:40
Odlican clanak. Na zalost kod nas je nekriticna rusofilija (u vidu putinofilije) prisutna cak i kod gejeva.
Banovo Brdo · 14.11.2012, 6:38
Na zalost ni kod nas nije bolja situacija za lgbt populaciju, Drzava kao represija tolerise sve ispade raznih dusebriznika i laznih moralista iz organizacija tipa " obraz" ili ' dveri", nije samo jasno dokle ce pojedinci i organizacije da terorisi jedan deo ovog naroda koji je totalno obes[ravljen u nastojanju da zivi svoj zivot slobodno kao sav ostali normalan svet.
beograd · 14.11.2012, 4:07
Prelepe slike a i dobar članak
Beograd · 13.11.2012, 14:24
svet srbija region scena sport kolumna art & s-he-istory coming out zdravlje queeropedia queer filmovi muzika priče teorija prikazi i recenzije religija porno antibiotik intervju istorija sociologija psihijatrija & psihologija putovanja linkovi