Slavimo 20 godina postojanja
Gej Srbija
Psihologija

Autovanje je pitanje javnog zdravlja!

Q.HR  ·  Odabrao: M  ·  Dodato: 14. FEB 2013

Najnovije istraživanje otkrilo je kako su gej i biseksualni muškarci manje depresivni kao i podložni psihičkim problemima od strejt muškaraca.

Autovanje LGB osoba inače se naziva kao jednim od prekretačkih koraka u životu svakog geja, lezbejke i biseksualne osobe, a studija objavljena u časopisu Psychosomatic Medicine pokazala je kako su autovani gejevi i biseksualni muškarci osetno srećniji u svojim životima od strejt muškaraca.

U istraživanju, u kom je učestvovalo 87 gejeva iz Montreala, što autovanih, ali i onih koji i dalje u tajnosti drže svoju seksualnu orijentaciju, došlo se do logičnog zaključka da su autovani gejevi zadovoljniji i smireniji, odnosno da su osobe u ormaru sklonije depresiji kao i nervozi. No osim ovog prilično logičnog zaključka voditelj istraživanja Robert-Paul Juster (na slici) istakao je činjenicu kako su autovani gejevi i biseksualni muškarci puno srećniji od strejt muškaraca, odnosno da imaju manje psiholoških problema.

Juster je takođe napomenuo da njihovo istraživanje sugeriše "kako autovanje ima određene zdravstvene prednosti" te da "autovanje više nije samo stvar popularne rasprave nego i pitanje javnog zdravlja". Razloge sreće među autovanim gejevima i biseksualnim muškarcima autor istraživanja je pripisao i rezultatima koji su pokazali kako gejevi više vremena ulažu u vežbanje kao i ishranu, a zbog autovanja su puno otvoreniji sa svojim bližnjima u svim raspravama oko seksualnosti. "Nešto oko autovanja čine osobe prilagodljivijima - ako prođete kroz tako veliki i stresan događaj u svom životu, naučite razviti strategije koje možete koristiti u budućnosti", istakao je Juster no upozorio je na stresno razdoblje koje prethodi samom činu autovanja, a za vreme kog se povećava stepen depresije kao i suicidnosti kod gejeva i biseksualnih muškaraca.

Sam čin prikupljanja osoba za istraživanje je bio prilično težak, naročito onih koji nisu autovani, ali samo istraživanje je bilo prilično opsežno te je uz pomoć opširnih upitnika kao i biomarkera došlo do zaključaka. Iduće istraživanje sprovešće se u manje liberalnom gradu od Montreala jer u velikim gradovima je okolina puno ugodnija za gejeve i biseksualne osobe, kao i što postoji mreža podrške.

Kao ideju za novo istraživanje Juster je spomenuo istraživanje stepena zadovoljstva LGBT osoba u Americi, tačnije u državama s bračnom jednakosti, odnosno u državama bez bračne jednakosti kako bi se dobili podaci doprinosi li bračna jednakost psihičkom zdravlju LGBT osoba.

 

Vaši Komentari
Ceo svoj zivot tvrdim da su gej osobe mnogo zadovoljnije i srecnije od strejt osoba.Prvi ni priblizno nemaju probleme kao ovi drugi i gej osobe zive u zdravijoj atmosferi.To su cinjenice,i to je tacno !
Prijepolje,15.02.13. · 15.02.2013, 2:08
svet srbija region scena sport kolumna art & s-he-istory coming out zdravlje queeropedia queer filmovi muzika priče teorija prikazi i recenzije religija porno antibiotik intervju istorija sociologija psihijatrija & psihologija putovanja linkovi