Slavimo 20 godina postojanja
Gej Srbija
Umetnost

Anna-Stina Treumund: Naglasiti ruke – lezbejski polni organ – znači naglasiti da je reč o lezbejskom portretu

queer.hr  ·  Odabrao: M  ·  Dodato: 07. FEB 2012

Znate li ko je?

U LGBT kulturi ima mnogi više toga od njenih najrazvikanijih delova - filmova s queer festivala, muzičkih ikona i gej/lezbejskih sapunica. Srećom, tu su LGBT mediji koji imaju mogućnost predstaviti umetnike i izraze koji izlaze van tih okvira. Kako je to međutim već s većinom kultura, pa tako i supkultura, sve to podleže sveopštem trendu amerikanizacije, te i manji projekti iz SAD-a imaju veću šansu svoje prezentacije od većine onih van granica te zemlje. Što se pak drugog pola zapadnjačkog monopolističkog kulturnog fokusa tiče - a reč je naravno o Evropi, tom heterogenom konceptu nejasnih granica - i tu postoje žarišne tačke. Berlin. London. Preko popkulture i medijski popularizovane kulture postoje međutim imena koja lagano padnu ispod radara čak i onih koji bi u njihovom radu mogli naći interesa. Znate li naprimere tko je Anna-Stina Treumund?

Da, reč je o autorki slike na desnoj strani članka - na fotografskom portretu imenovanom jednostavno: „drag". Uz to, Anna-Stina je i mlada umetnica, rođena 1982., iz Tallina u Estoniji koja fotografijom i videom izražava svoje misli i ideje o vidljivosti lezbejki i feminizma, i predaje fotografiju na estonskoj akademiji likovnih umetnosti. Jedna je od prvih autovanih estonskih umetnica, a u najpoznatijoj izložbi iz 2010. godine, "Me, You and Everybody We Do Not Know" bavila se dekonstrukcijom stereotipnog prikaza lezbejki te pokušala izneti drugačiji pogled na lezbejski identitet.

U svom radu između ostaloga bavi se i nevidljivošću lezbejki u umetnosti, naročito u kritici, te je napravila rimejk dela estonske umetnice u kojem je eksplicitnije naglasila lezbejski moment za koji smatra da je, uprkos velikoj vidljivosti, ipak bio posve ignorisan od strane teoretičara i kritičara. Reč je o referenci na delo „Woman In The Corner" autorke Marju Mutsu, a za naglašavanje lezbejskog motiva upotrebila je najprimereniji deo fotografisanih subjekata - njihove ruke. „Portret imitira konvencionalni porodični portret, međutim sadrži queer preokret unutar sebe. Naglasak je na našim rukama - lezbejskom polnom organu."

Najpoznatija je ipak izložba „You, Me and Everybody We Do Not Know", koja se uz problematiku lezbejske (ne)vidljivosti osvrće i na homofobiju prisutnu u Estoniji. „Pokušala sam naći lezbejske umetnice u Estoniji i nisam uspela, iako postoji niz gej autora. Moj je cilj bio uspostaviti dijalog s medijima i pružiti uvid u naše živote. Mislim da je jako bitno učestvovati u konstruisanju vlastitog diskursa i ne dopustiti osobama van zajednice da odlučuju o tomu ko smo i kako izgledamo. Znam da je nemoguće da ja sama predstavim svoju zajednicu i ne pokušavam to učiniti. Ja govorim samo za sebe.

Biti lezbejka u Estoniji još uvek je jako problematično. U vreme Sovjetskog saveza nisu postojale queer osobe. Postojali su samo tračevi o tomu da je neki muškarac gej - a čitav je diskurs zataškan. Danas kada postoji određena količina informacija o LGBT osobama, predrasude su previše ukorenjene a da bi bile uklonjene. Uobičajeno je pročitati u medijima da neko "postaje" gej i da smo manje vredni od ostalih ljudi.

Njene radove možete podrobnije pogledati na njenim stranicama: ovde

 

Vaši Komentari
Hvala Bogu na talentovanim i kreativnim ljudima koji su osmislili Internet. Sada mozemo da se uverimo da sirom sveta ima osoba mekih i toplih ruku.
Beograd · 08.02.2012, 2:17
svet srbija region scena sport kolumna art & s-he-istory coming out zdravlje queeropedia queer filmovi muzika priče teorija prikazi i recenzije religija porno antibiotik intervju istorija sociologija psihijatrija & psihologija putovanja linkovi