Slavimo 20 godina postojanja
Gej Srbija
Psihologija

Ako želite da imate kontrolu popustite malo

advocate.com  ·  Odabrao: J.M.  ·  Dodato: 04. MAR 2010

"Čim budem [popunite prazan prostor aktivnošću koju planirate da preduzmete], moj život će biti [završite rečenicu svojim viđenjem kakav će vaš život onda biti]."

Verovatno ste već ranije čuli ovu rečenicu, ili ste je sami izgovorili sebi. Većina nas ne živi životom kakvim smo planirali. Dobrim delom zato što se "pravi život" često nametne "mom životu". Da li u glavi razmišljate samo o onome "što bi trebalo da bude" tako da živite ostatak svog života po automatizmu? Zen filozofija nudi neke korisne savete: "Kontrola je iluzija. Zahtevati drugačije znači da živimo životom punim ljutnje, frustracije i bespomoćnosti."

Nemanje kontrole znači više slobodne, ne manje. Tako da ukoliko nemate potpunu kontrolu nad svojom sudbinom, da li treba da se prepustite i da gledate kako vam život prolazi? Ne uopšte. Planiranje daje disciplinu i red našim životima i gura nas napred. Zen rečnikom to znači da budemo previše vezani za ideju kako bi naš život trebalo da izgleda i da se ne borimo protiv neočekivanih prilika - kao i udaraca koje nam život donosi.

Kako da prihvatimo principe zena u naše živote?

Nemojte da imate očekivanja Načinite listu stvari koje "morate" i zbog kojih mučite sebe. Zatim prođite kroz listu i napišite "ne moram" ispred svake stavke. Napravite mesta za nova iskustva. (Možete, dok se jos bavite listom, da napustite sva očekivanja)

Ne silite Brzo donošenje odluka i zahtevanje rezultata neće uticati da se stvari dese onako kako vi to želite. Veliki blok leda koji gurate je možda deo ogromne ledene sante. Ukoliko budete silili i previše, samo ćete se namučiti i ništa više. Podsetite sebe da univerzum ne reaguje na vaše napade besa. Zato udahnite duboko, a zatim jos jednom udahnite duboko.

Budite zauzeti i sedite mirno Meditatacija ili tehnike relaksacije vam mogu pomoći da pročistite svoj izuzetno zauzet um. Ali isto tako možete da pustite vaš um da luta i dok perete sudove. Pustite stvari da teku svojim, alternativnim putem. Zapisujte ideje.

Odlučite da živite sa integritetom i saosecanjem I sa malo smisla za humor. Iako možete da se odlucite da se osećate uznemireno i bespomoćno, isto tako možete da odlučite da prigrlite život i sve što on pruža. Pozitivni stav je kao bumerang!

Zamislite svoj život kao čamac Naravno, obratite pažnju na vaš pravac. Veslajte dalje od stena, ali dozvolite da vam talasi pomognu. Uživajte u pokretima i stalnim promenama.

Život nije san iz koga ćete se jednog dana probuditi. Budite partner, a ne neprijatelj svetu oko vas. I započnite sad odmah!

Advocate.com

Vaši Komentari
Stvarno ne razumem one koji na silu zele, po svaku cenu, plivati samo uz vodno, iako znaju da je to kratkog daha... Ne razumem ljude koji nece da shvate da nas zivot zaista nista ne pita, da mi sami moramo sebe da pitamo sta to mi zaista i koliko mozemo, pa tek onda da se proracunato bucnemo u tu struju zivota, pa da plivamo - ali ne amo uzvodno!.. inat je bas los drug - provereno!...
rastkobg · Belgrade, Serbia · 07.03.2010, 14:58
Tekst je napisan u duhu potpunih sifizama. To nema veze sa psihologijom. Nemam nista protiv toga da se objavljuju svakavi tekstovi koji bi citaocima bili zanimljivi, ali ovaj tekst bi bio blizi rubrici "horoskop", da takava rubrika postoji, nego sto ga je trebalo ugurati u "psihologiju".
s.e.x. · Vrsac, Serbia · 05.03.2010, 1:44
SUPER!!!!

OVO MI JE BAS BILO JAKO, JAKO POTREBNO. VISE DA SE UCVRSIM U SVOJIM ZIVOTNIM UVERENJIMA I DA POTVRDIM SEBI, PO KO ZNA KOJI PUT, DA SU OPTIMISTI UVEK U PRAVU!!

BRAVO ZA OVAJ ODABIR CLANKA, I BRAVO ZA PODSTAKNUTI OPTIMIZAM!!

NARVNO, SVE JE U GLAVI... DOBRO ZNAMO DA ZIVOT SAMO PROLAZI PORED NAS, SA NAMA I BEZ NAS, I NISTA NAS NE PITA.. PA KO KOLIKO UME DA ZGRABI - TO MU JE!... KO TO PRE MOZE DA RAZUME, PRE CE MU BITI SVE MNOGO RAZUMOLJIVIJE I LAKSE.

I ZATO SE TREBA PRILAGODITI ZIVOTU, A NE NASILU PRILAGODJAVATI ZIVOT SEBI... TREBA KORISTITI ZIVOTNU STRUJU ZA STO BLIZE PRIMICANJE SVOJIM CILJEVIMA, ALI BITI I SPREMAN DA SE U TRENU PRIHVATE I DRUGE MOGUCNOSTI - MOZDA NE TOLIKO DOBRE, A MOZDA I BOLJE NEGO SMO MISLILI...

POSRTOJI JEDNA STARA ENGLESKA IZREKA: "CEKAJUCI NAJBOLJE, PROPUSTIS DOBRO!" ...ETO.... NIKAD SE NE ZNA U KOM GRMU CUCI ZEC!....
rastkobg · Belgrade, Serbia · 04.03.2010, 4:38
svet srbija region scena sport kolumna art & s-he-istory coming out zdravlje queeropedia queer filmovi muzika priče teorija prikazi i recenzije religija porno antibiotik intervju istorija sociologija psihijatrija & psihologija putovanja linkovi