Upoznajte se na GS Forumu
Gej Srbija
Region

Žrtva napada u lgbt klubu Stieru: "Možete li spomenuti da su napadnute LGBT osobe, je li to toliki problem?"

crol  ·  hrvatska  ·  Odabrao: m  ·  Dodato: 13. FEB 2017

Kao što je bilo najavljeno, potpredsednik Vlade i ministar spoljih poslova Davor Ivo Stier medijima je dao izjavu ispred kluba Super Super. Stier je kazao kako je došao izraziti solidarnost te da očekuje od policije da što pre pronađe počinitelja, ali nije mogao izgovoriti da su napadnute LGBT osobe.

''Došao sam izraziti sekretaru organizacije solidarnost i još jednom u svoje i ime Vlade osuditi ovaj vandalski čin. Izuzetno je važno da se svi hrvatski građani osećaju sigurno. Razgovarao sam i s Orepićem koji je rekao da policija intenzivno radi na ovom slučaju. I ja i javnost očekujemo da se što pre dođe do počinitelja ovog kukavičkog čina'', kazao je Stier novinarima, prenosi N1.

Pitali su ga i hoće li biti ove godine na Povorci ponosa: "Neću biti u toj manifestaciji, ali ono što želim reći jeste da je politika Vlade i moj stav da se dostojanstvo svake osobe mora poštovati'', rekao je.

Odgovorio je i na pitanje kosi li se njegova izjava s imenovanjem Ladislava Ilčića na mesto svog posebnog savetnika.
"Možete li spomenuti da su napadnuti LGBT građani"?

''Moji stavovi su stavovi koje zastupa Vlada Republike Hrvatske i koju svi moji saradnici zastupaju i zastupaće i dalje. Od toga nema odstupanja'', kazao je Stier. ''Ove stavove, poštovanje digniteta svake osobe, je čvrst stav Vlade, moj stav kao potpredsednika Vlade i kao hrišćanina da se mora poštovati dostojanstvo svake ljudske osobe i svi moji saradnici će sprovoditi takvu politiku".

Ispred Super Supera se zatekao i Marko Mišković koji je bio u klubu u vreme napada, i za Crol.hr ispričao šta je doživio. Stiera je upitao sledeće: "Oprostite, nisu napadnuti svi građani, napadnuti smo mi, pripadnici LGBT zajednice. Možete li to spomenuti, LGBT, gej, možete li spomenuti nas, vrednovati nas, da smo mi žrtve, nisu žrtve svi. Je li to toliki problem?"

Odgovor je bio neodređen:

"Osuđujemo ovaj vandalski čin, upravo zato smo danas i došli izraziti solidarnost sa sekretarom organizacije i još jednom ponoviti da u Hrvatskoj želimo kulturu dijaloga i tolerancije te da je svaki čin koji ide protiv toga i koji se koristi nasiljem neprihvatljiv i za osudu'', zaključio je Stier i otišao, ne dopustivši dalja pitanja.

 

svet srbija region scena sport kolumna art & s-he-istory coming out zdravlje queeropedia queer filmovi muzika priče teorija prikazi i recenzije religija porno antibiotik intervju istorija sociologija psihijatrija & psihologija putovanja linkovi