Slavimo 20 godina postojanja
Gej Srbija
Sport

ZOI - MOK opravdao odvođenje gej aktivistkinje

beta  ·  rusija  ·  Odabrao: m  ·  Dodato: 19. FEB 2014
Foto: Beta

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) opravdao je danas odvođenje italijanske gej aktivistkinje iz Arene u Sočiju, objasnivši da je ona "odatle mirno ispraćena, a ne pritvorena".

Bivšu članicu italijanskog parlamenta Vladimira Luksuriju juče su četvorica neidentifikovanih muškaraca odvela automobilom iz Olimpijskog parka, kako bi je sprečili da uđe u Arenu, gde se igrala hokejaška utakmica u ženskoj konkurenciji.

Luksurija je rođen kao muškarac, ali nosi žensku odeću i nije promenio pol.

Luksurija, obučena u odeću boje duge, šetala je oko Olimpijskog parka skoro dva sata, a pratili su je brojni reporteri. Većina prolaznika nisu ni primetili da šalje poruku o gej pravima, a neki su joj prilazili i slikali se, misleći da je lik iz zabavnog dela programa.

Ona je rekla da su je držali u automobilu oko 10 minuta, nakon čega su je pustili, ali su joj oduzeli propusnicu koja, uz ulaznicu, svakom gledaocu omogućava da uđe na olimpijska borilišta.

Portparol MOK-a Mark Adams rekao je da je "to što se juče dogodilo i dalje nejasno", ali da je Luksurija htela da protestuje tokom takmičenja.

"Znam da je nameravala da protestuje tokom takmičenja i verujem da je, kada je posle nekoliko sati stigla, ispraćena na miran način, a ne pritvorena", rekao je Adams.

On je dodao da Olimpijski park, hale i borilišta nisu pravo mesto za proteste i dodao da bi MOK od svakoga tražio da "na drugom mestu iznosi svoje stavove".

MOK ima stroga pravivla protiv protesta i propagande tokom takmicenja i zabranjuje bilo kakve demonstracije u olimpijskim objektima.

Na početku takmičenja u Sočiju, MOK je zabranio sportistima da nose crni flor.

 

svet srbija region scena sport kolumna art & s-he-istory coming out zdravlje queeropedia queer filmovi muzika priče teorija prikazi i recenzije religija porno antibiotik intervju istorija sociologija psihijatrija & psihologija putovanja linkovi