Slavimo 20 godina postojanja
Gej Srbija
Srbija

Ženska solidarnost: Demantujemo tvrdnje "Da se zna" i osuđujemo otkazivanje književne večeri

https://www.021.rs/  ·  Odabrao: JM  ·  Dodato: 13. APR 2023

"Ženska solidarnost" odbacila je danas navode udruženja za prava LGBT+ osoba "Da se zna" da bi njihovo književno veče, koje je trebalo da bude održano u Biblioteci grada Beograda, "podsticalo netoleranciju prema transrodnim osobama".

Ženska solidarnost je osudila sve organizacije, pojedinke i pojedince koji su od biblioteke tražili da otkaže njihov događaj "Čitalački klub Ženske solidarnosti o rodno kritičkom feminizmu", kao i odluku direktorke biblioteke Jasmine Ninkov da ga otkaže šest sati pre održavanja.
"Izabrani radovi trebalo je da budu osnova za diskusiju o suprotstavljenim perspektivama na temu nekih od konflikata između feminizma i trans aktivizma, odnosno ženskih prava i trans prava", navodi se u saopštenju.

Prema njihovim rečima, rodno kritički feminizam definiše rod kao društvene norme i očekivanje, tj. skup stereotipa nametnutih ženama i muškarcima na osnovu pola.

"Kao takav, rod je društveni problem za koji su nam, kako filozofkinja Holi Loford-Smit kaže - potrebna društvena, a ne individualna rešenja. Žene, kao društvena grupa, imaju zajedničku istoriju ugnjetavanja i mi smatramo da je neophodna mogućnost samoorganizovanja po tom osnovu", naveli su iz "Ženske solidarnosti".

Iz tog kolektiva su ocenili i da je uz otkazivanje događaja ponuđena debata, uz ocenu da to predstavlja "zabranu slobode izražavanja, okupljanja i diskriminaciju njih na osnovu političkog uverenja", kao i da sučeljavanje različitih političkih mišljenja nije moguće "ukoliko jedna strana brani drugoj pravo na javno izražavanje mišljenja".

Ocenile su i da otkazivanje događaja šest sati pre njegovog održavanja predstavlja "čin nepoštovanja organizatorki, nepoštovanje vremena svih koji je trebalo da prisustvuju", kao i da je biblioteka na taj način prekršila Zakon o bibliotečko-informacionoj delatnosti, kao i svoj statut.

Udruženje "Da se zna" saopštilo je ranije da je rodno kritički feminizam ideologija koja "u ime 'feminizma' napada trans osobe i negira rod, a tranziciju naziva 'terapijom konverzije', kojom se, navodno, od gej osoba prave strejt osobe".

"Ova ideologija veruje da trans žene nisu žene i da trans muškarci nisu muškarci i raznoraznim teorijama zavere pokušava da to i 'dokaže' i time oduzme trans osobama pravo na identitet", naveli su iz Da se zna.

 

svet srbija region scena sport kolumna art & s-he-istory coming out zdravlje queeropedia queer filmovi muzika priče teorija prikazi i recenzije religija porno antibiotik intervju istorija sociologija psihijatrija & psihologija putovanja linkovi