Slavimo 20 godina postojanja
Gej Srbija
zdravlje

"Kondilomi nisu nesto zbog cega treba da panicite ali jesu nesto sto morate da lecite savesno. Nisu neizlecivi i po zivot opasni, izuzev ako se ne lece i ne prate... "

Saveti:

Prilikom seksa, uvek koristite kondom. Kondom je i kod ove bolesti najbolje sredstvo zastite, podrazumevajuci da se pravilno koristi.

Ako sumnjate da ste inficirani odmah se obratite vasem lekaru da bi zapoceli tretman.

 

 

           Kondilomi - polne bradavice
( kondilomi, papilomi, warts, polne bradavice, HPV)

Sta su polno prenosive bolesti (STDs)?
Polno prenosiva-venericna bolest - STD (Sexually Transmitted Disease) je termin koji se odnosi na oboljenje dobijeno seksualnim kontaktom. Uzrocnici mogu biti bakterije, virusi, sicusni insekti ili paraziti. Najcesce polne bolesti su: hlamidija, gonoreja (triper), polne bradavice, genitalni herpes, negonokokni uretritis, trihomonas, bakterijski vaginitis, sida, sifilis, stidne vasi, suga, meki cir i hepatitis B. Prenose se bliskim kontaktom seksualnih partnera, a mogucnost zaraze preko kvake, daske wc solje i tvrdnje: "naslonio/la sam se" su prakticno neverovatne.

Koje su sanse da se zarazite polnom bolescu?
Ako ste mladi (15-24 god.), seksualno aktivni sa vise od jednog partnera i zivite u gradu u najrizicnijoj ste grupi da dobijete venericnu bolest. Cesto, nekriticno menjanje partnera i ne koriscenje prezervativa i drugih zastita vrtoglavo uvecavate sansu da se zarazite polnom bolescu. Lezbejke imaju manje sansi da dobiju polnu bolest jer se ona medju zenama teze prenosi, dok su homo, hetero i biseksualci skoro izjednaceni po sansama da dobiju STD.

Kako izbeci/leciti STD?
Najbolji nacin da se nosite sa polno prenosivom bolescu je da sprecite njeno dobijanje. Najbolja fizicka zastita su muski i zenski kondomi, a korisni su i dijafragma, kontraceptivni sundjer i cervikalna kapa, iako od njih prakticno samo kondom stiti potpuno ali pod idealnim uslovima i pri pravilnoj upotrebi. Za svaku promenu se obraca dermatovenerologu ili ginekologu. Sex se izbegava do potpunog izlecenja, partner se obavezno o svemu informise i svi sa kojima ste imali seksualni odnos. Ako ste izleceni od polne bolesti, istu ili drugu mozete opet dobiti, dakle niste imuni ako ste je jednom prelezali.

Condylomata acuminata - kondilomi
Kondilomi, papilomi, warts, polne bradavice, sve su imena za veoma neprijatnu virusnu i polno prenosivu bolest. U senci smrtonosne SIDE, kondilomi se i ne pominju toliko i prilicno se malo o njima zna iako u novije vreme predstavljaju najcescu polnu bolest. Veoma su neprijatni zbog teskog lecenja, gotovo nemogucnosti da se potpuno uklone, kao i mogucnosti da predje u kancer. Preobrazaj kondiloma u rak grlica materice najcesci je kod zena kojima ova bolest i zadaje najvise problema zbog teske pristupacnosti bradavica za lecenje, inficiranosti kanala kroz koji prolazi beba i cinjenice da posto su kondilomi bezbolni dugo budu neprimeceni u dubini vagine. Homoseksualni muskarci dobijaju kondilome na penisu, anusu i donjem delu rektuma (dokle dospeva polni organ pri penetraciji). Lecenje rekatalnih kondiloma kod gay muskaraca je posebno neprijatno zbog mesta infekcije i eventualnog stida koji prezivljavaju pri dijagnostikovanju i lecenju oboljenja.

Izazivac infekcije - HPV
HPV (Humani Papiloma Virus) izaziva ovu bolest prijanjajuci za epitelne celije koze i sluzokoze najcesce stidnih regiona (vagine, anusa i penisa, redje koze testisa). Virus ceo svoj zivotni ciklus zavrsava na povrsini (sluzo)koze pa se ne moze dijagnostikovati analizom krvi. Postoji preko 80 identifikovanih papiloma virusa koji prouzrokuju nekoliko razlicitih vrsta bradavica kod ljudi: kozne, plantarne, ravne i laringealne papilome a 30 izaziva polne kondilome. Klasifikovani su po brojevima i vecina je bezazlena po pitanju prelaza u rak.

HPV-16, 18, 31, i 45 stvaraju ravne i skoro nevidljive bradavice koje mogu postati maligne dok HPV-6 i 11 predstavljaju najcesce uzrocnike kondiloma, lako su uocljivi i ne izazivaju rak.Smatra se da prelaz kondiloma u rak zahteva prisustvo drugih stetnih faktora kao sto su zarazenost herpes simpleks virusom los imunoloski status i pusenje. Vreme inkubacije, dakle vreme od infekcije do pojave bradavice moze trajati od mesec do godinu dana.

Prenosenje i zastita
HPV se prenosi seksualnim putem cak i blagim dodirom dve sluzokoze, kao i vertikalnom transmisijom sa majke na dete gde novorodjence cesto biva inficirano i dobija laringealne papilome (kondilomi u grlu). Osim polnih sluzokoza u teoriji su opisani i kodilomi na usnama i u usnoj duplji kao posledica oralnog sexa sa zarazenom osobom ali je ova pojava u praksi dosta retka. Moguce je i sirenje kondiloma po telu, tj. prenosenje virusa sopstvenim rukama sa svojih bradavica na neinficirana mesta. Interesantan je slucaj majke koja se kupala sa svojom cerkom i koristila isti peskir u isto vreme za obe i tako cerku inficirala kondilomima (iskljuceno zlostavljanje).

Smatra se da osoba koja je jednom zarazena kondilomima nikada ne moze potpuno da se oslobodi virusa vec samo posle lecenja gubi manifestacije istog, dakle virus je prisutan ali celularna imunost mu ne dozvoljava da se ispolji u vidu bradavica. U Americi se godisnje zarazi milion ljudi, sto je samo brojka registrovanih a realno je vise obolelih. Za nase podrucje ne postoje statisticki podaci ali je zapazen znatan porast inficiranih. Kondom, pored apstinencije, je i kod ove bolesti najbolje sredstvo zastite kada pokriva zarazeno mesto pri seksualnom kontaktu. Druga sredstva zastite nisu adekvatna.

Dijagnoza i lecenje
Dijagnozu ove bolesti daje najcesce dermatovenerolog ili ginekolog jednostavno po izgledu promene. Bradavice ako su velike one imaju oblik i povrsinu koja podseca na karfiol, a ako su male radi se test sircetnom kiselinom posle koje kondilomi pobele i jasno se razlikuju od ostalih promena u regiji. Mogu kod imunokompromitovanih osoba biti toliko veliki da blokiraju uretru, vaginu ili rektum u zavisnosti gde se nalaze. Zenama se radi Papanikolau pregled koji se u razvijenim zemljama radi i gay muskarcima sa kondilomima u rektumu da bi se uocile promene i rizik od raka.

Lecenje kondiloma je individualno.Moze biti iscrpljujuce i dugotrajno, neretko ukljucuje hirursku intervenciju, a moze biti i kratko i bezazleno. Ako se bradavice nalaze na povrsini polnih organa i ako nisu veca od zrna graska moguce ih je leciti tkzv. krioterapijom odnosno "spaljivanjem" tecnim azotom. Ova metoda je bezbolna i ponavlja se na svaka 3-4 dana do nestanka bradavica kada se radi test sircetnom kiselinom radi provere preostalih mikrolezija. Nekada je dovoljno 2-3 puta otici na terapiju tecnim azotom i sve promene nestanu a nekada lecenje potraje i do godinu dana, pa se savetuje apstinencija od svakog polnog kontakta tokom lecenja jer bilo koje trenje inficiranog mesta dovodi do rasipanja virusa.

Metoda za nesto upornije, takodje spoljne kondilome je 0.5% rastvor podophilotoxina (podomin), tecnosti koja se stavlja na bradavicu, a moze se kupiti i kod nas za oko 30-40 DM. Koriste se i rastvori trihlorsircetne kiseline kao i 5-fluoracil krem. Laser je dobar ali i dosta skup metod kojim se uglavnom resavaju unutrasnji kondilomi -vaginalni i rektalni. Zbog cestog vracanja bradavica ceo tretman moze kostati mnogo. Socijalno osiguranje pokriva troskove lecenja i hirursko odstranjivanje koje je rezervisano za zapustene unutrasnje forme kondiloma.

Sve navedene metode lece samo manifestacije HPV a ne bave se uzrokom, samim virusom. Novija istrazivanja su u smeru pravljenja vakcine i koriscenja interferona lokalno u terapiji kondiloma. Krem pod nazivom "Aldara" je poboljsana forma interferona koja ne daje lose sporedne efekte i pokazala se jako dobro. Insistira se na zdravom zivotu vitaminskim koktelima a sve u cilju jacanja imuniteta kao jedinog pravog oruzja u borbi sa virusima.

Informacije za inficirane
Kondilomi nisu nesto zbog cega treba da panicite ali jesu nesto sto morate da lecite savesno. Nisu neizlecivi i po zivot opasni, izuzev ako se ne lece i ne prate, ali su jednostavno dosadni. U drzavnoj ustanovi mozete leciti kondilome besplatno ali odmah se nadajte mogucem dugom tretmanu. Ako izaberete privatnog lekara necete mnogo skratiti lecenje, a mnogo ce vas kostati u zavisnosti od velicine i zapustenosti bradavica.

Budite iskreni i zastitie svog partnera od kondiloma a imajte na umu da je mozda proslo godinu dana od infekcije virusom do bradavica i da ste u medjuvremenu zarazili sve sa kojima ste imali nezasticen sex. Kondom je prilikom seksualnog kontakta jedina zastita od kondilima (pravilna upotreba kondoma se podrazumeva). Gumica mora pokrivati celu regiju zarazenosti bradavicama.

U toku trajanja lecenja oboleli ne bi trebalo ni da masturbiraju jer rasprsuju virus po sluzokozi a to produzava lecenje, to vazi i za sva mehanicka dejstva po bradavicama i oko njih. Kod nas se istrazivanjem HPV bave strucnjaci na Institutu "Torlak", a izasla je i nova knjiga .Dr Violete Stanimirovic "Oboljenja genitalnog trakta izazvana HPV"

Studenti se dosta uspesno i besplatno lece na dermatoveneroloskom odeljenju Studentske poliklinike u Beogradu, a radno aktivna populacija kod svog lekara (ginekolog, dermatovenerolog ili hirurg).


Autor:
SoVa - student medicine

svet srbija region scena sport kolumna art & s-he-istory coming out zdravlje queeropedia queer filmovi muzika priče teorija prikazi i recenzije religija porno antibiotik intervju istorija sociologija psihijatrija & psihologija putovanja linkovi