Slavimo 20 godina postojanja
Gej Srbija
zdravlje

Prevremena ejakulacija
[Prevremena ili preuranjena ejakulacija]

Dijagnoza
Simptomi
Kako se dobija?
Kako se leči?
Predrasude
Prevencija
Seks

Normalna ejakulacija bi trebalo da se javi posle tri do pet minuta kontinualnog prodiranja. Ukoliko ste svršili mnogo pre ovog vremena, verovatno patite od preuranjene ejakulacije. Dešava se većini muškaraca u nekom trenutku života ali postaje problem tek kada iz izuzetka pređe u pravilo..

Preuranjena ejakulacija je često epizodna; bez vidljivog razloga se dešava u nekim situacijama dok u drugim ne, može trajati danima i nedeljama a onda iznenada nestati.

Ejakulacija ima tri odvojene faze: faza emisije (kada dolazi do erekcije i preejakulaciona tečnost izlazi iz penisa) praćena zatvaranjem bešike i zatim izbacivanjem semene tečnosti iz tela. Preuranjena ejakulacija dolazi zbog skracenja emisione faze i ubrzanog hrlenja ka ejakulaciji. Lečenje preuranjene ejakulacije se fokusira na produženje emisione faze.

Dijagnoza

Ne postoje testovi za njeno utvrdjivanje. Vi i vaš partner ćete je prepoznati.

Simptomi

Ejakulacija pri slaboj stimulaciji.

Kako se dobija

Kod većine ljudi, preuranjena ejakulacija ima jaku psihološku komponentu što uključuje stres, anksioznost, manična raspoloženja i povišenu seksualnu uzbuđenost.

Kako se leči?

Masters i Johnson su razvili tehniku nazvanu "desenzitizacija" koja funkcioniše tako što uči muškarce da postepeno produžuju emisionu fazu uzbuđenja. Ukratko, muškarac dođe do tačke u kojoj se orgazam i ejakulacija čine neizbežnim i onda prestaje svu stimulaciju. Neki terapeuti kombinuju ovu tehniku sa stezanjem karličnih mišića ili stiskanjem penisa radi odlagaja orgazma (kada orgazam jednom započne nemoguće je zaustaviti ga). Kada se muškarac smiri, stimulacija opet počinje do iste tačke i onda opet prestaje. Ovaj proces se iznova ponavlja, sve do svršavanja. Ideja je da se postepeno izazove smanjenje osetljivosti tako da je potrebno sve više i više vremena za svršavanje.

Većina muškaraca nalazi da desenzitacija pomaže, 60 do 95 % prijavi poboljšanje. Partner pun razumevanja ovde puno pomaže. Problem kod desenzitacije je što 75 % muškaraca ustanovi da se problem vrati u roku od tri godine. Kombinovanje desenzitacije sa seksualnom terapijom takođe pomaže.

Neki muškarci leče ovaj problem korišćenjem kondoma da bi smanjili osetljivost. Takođe se mogu nabaviti kreme sa anesteticima, kao i gelovi i sprejevi koji smanjuju osetljivost. Ako ih koristite tokom nezaštićenog oralnog seksa izazvaćete utrnuće partnerovih usta. Mnogo od ovih preparata sadrže ulja koja oštećuju lateks kondome.

Lekar može prepisati lekove koji će delovati na preuranjenu ejakulaciju. Najčešće prepisivani su antidepresivi koji mogu pomoći kada se uzimaju u malim dozama. Lek se može uzimati po potrebi, čak i jutro pre očekivanog seksa uveče. Najpoznatiji lekovi su: Prozac (fluoxetin), Zoloft (sertalin) i Anafranil (clomipramin). Anksiolitici kao Valium (diazepam) i Xanax (alprazolam) su takođe efektivni u lečenju preuranjene ejakulacije. Ako imate ovaj problem posetite urologa. Vi i vaš partner ćete biti srećniji zbog toga.

Predrasude

Evo nekih činjenica o čestim zabludama. Preuranjena ejakulacija se može lečiti lekovima. Muškarci bi normalno trebalo da ejakuliraju posle tri do pet minuta uzastopnog prodiranja

Prevencija

Ako do preuranjene ejakulacije dolazi povremeno, probajte da ne brinete suviše oko toga, na taj način se problem samo pogoršava.

Seks

Preuranjena ejakulacija može biti različita. Ponekad se događa sa jednim partnerom a ne sa drugima, ili tokom nekih vidova seksa a ne tokom drugih (ne dešava se tokom oralnog seksa a dešava se tokom analnog). Problem može biti prisutan danima ili nedeljama da bi potom iščezao samo da bi se opet javio u budućnosti.

 
 
svet srbija region scena sport kolumna art & s-he-istory coming out zdravlje queeropedia queer filmovi muzika priče teorija prikazi i recenzije religija porno antibiotik intervju istorija sociologija psihijatrija & psihologija putovanja linkovi