Slavimo 20 godina postojanja
Gej Srbija
zdravlje

Impotencija
[impotencija ili erektilna disfunkcija]

Dijagnoza
Simptomi
Kako se dobija?
Prevencija
Bitno za muškarce
Bitno za HIV+ osobe
Seks

Seksualna impotencija, koja se još naziva i erektilna disfunkcija (poremećaj erekcije) je nemogućnost muškarca da postigne i zadrži odgovarajuću erekciju potrebnu za zadovoljavajući polni odnos.

Muškarci sa seksualnim poremećajima dolaze s različitim simptomima, pojedinačno ili u kombinaciji: gubitak libida, nemogućnost postizanja ili održavanja erekcije, nemogućnost ejakulacije, prerana ejakulacija ili nemogućnost doživljavanja orgazma. Kod nekih muškaraca erekcija nije dovoljno čvrsta za analnu penetraciju (usta obično nisu problem).

Impotencija se povećava sa godinama, javlja se kod pet posto muškaraca 40-tih a 60 posto kod muškaraca 70-tih godina. Impotencija se javlja kod mladih gej muškaraca, mnogo više nego kod heteroseksualnih vršnjaka, i bez sumnje je psihološke prirode.

Dijagnoza

Kao i kod drugih oblika seksualne disfunkcije, vaš lekar neće shvatiti da imate problem ukoliko ga ne pomenete. Kada je doktor obavešten on će poduzeti seriju testova da bi utvrdio uzrok. Neophodna je provera nivoa šećera u krvi, holesterola i pritiska. Proverava se i nivo hormona, kao i mogući problemi sa cirkulacijom ili nervni poremećaji, kao i genitalije. Neophodno je proveriti i listu lekova i droga koje uzimate jer mnogo od njih izazivaju impotenciju.

Ako je sve ovo u redu, na red dolazi sledeći korak - test noćnog nabreknuća penisa. Radi se pomoću mašine, koja pričvršćena za penis meri učestalost i jačinu erekcija (normalno je tri do pet u toku noći). Ako imate normalnu erekciju, impotencija je verovatno izazvana psihološkim problemima. Ako su erekcije slabe ili malobrojne, verovatno je problem fiziološke prirode.

Sledeći test lako određuje gde leži problem. Ako imate jutarnju erekciju, a i dalje imate problema tokom seksa, impotencija verovatno izazvana psihološkim problemima. Ako lekar utvrdi da je impotencija izazvana fiziološkim stanjem, biće neophodne dalje provere.

Simptomi

Nemogućnost postizanja ili održavanja erekcije koja nije dovoljno čvrsta za penetraciju.

Kako se dobija?

Doktori su verovali da je najveći broj slučajeva impotencije izazvan psihološkim problemima. Sada znaju da to nije tako, 80 % impotencije potiče od fizioloških abnormalnosti a samo dvadeset posto od psiholoških poremećaja.

Postoje četiri glavna fiziološka uzroka impotencije gde su vaskularni problemi (sa krvnim sudovima) najčešći. Kao što arteroskleroza (očvršćavanje arterija) može suziti arterije srca, isto tako može uticati i na arterije koje dovode krv u penis. Da bi se postigla i održala erekcija, neophodan je povećan priliv krvi u penis. Sužene arterije mogu dovoditi dovoljno krvi za normalno stanje, ali nedovoljno za erekciju. Visok krvni pritisak, pušenje, dijabetes i visok holesterol su najčešći uzroci arteroskleroze i vaskularne impotencije.

Erekcija zahteva ne samo pojačan prliv krvi preko arterija, nego i njen ostanak u penisu. Krv se zadržava u penisu u erekciji tako što se vene stežu i sprečavaju oticanje krvi. Ako su vene u nemogućnosti da se stegnu (stanje poznato kao "propustljive vene") erekcija se neće desiti ili će kratko trajati.

Nervi igraju važnu ulogu u postizanju erekcije. Signali arterijama i venama stižu preko nerava iz mozga ili kičmenog stuba. Ako su nervi oboleli ili oštećeni to će se odraziti i na erekciju. Najčešći neurološki uzroci impotencije su povreda kičmenog stuba ili postoperativna destrukcija nerava (posle radikalne hirurgije ili tokom tretmana radijacijom kod raka). Drugi uzroci mogu biti oštećenje nerava usled dijabetesa, Parkinsonove bolesti, multipleksskleroze.

Hormonski poremećaji su jos jedan od čestih uzroka impotencije - najčešće kod muškaraca sa HIV-om koji imaju nizak nivo testosterona. Problemi sa tiroidnim i pituitarnim žlezdama takođe doprinose impotenciji. Gej muškarci koji uzimaju steroide ili estrogen često postaju impotentni jer ovi hormoni uništavaju prirodnu hormonalnu ravnotežu.

Droge  (bilo lekovi bilo ilegalne) su četvrti uzrok fiziološke impotencije. Spisak je dugačak ali glavni izazivači su antidepresivi iz familije  Prozac  (nazvani  SSRI), trankvilajzeri, lekovi za srce i krvni pritisak, depresanti (narkotici, barbiturati, alkohol), kokain, marihuana i neki diuretici kao i lekovi za čir. Ako možete da povežete pojavu impotencije sa novim lekom verovatno ste našli uzročnik.

Prevencija

Najbolji način je držanje pod kontrolom krvnog pritiska, šećera u krvi i holesterola, kao i uzdržavanje od pušenja.

Bitno za muškarce

Impotencija se dramatično povećava sa godinama.

Bitno za ljude sa narušenim imunim sistemom

HIV pozitivni muškarci imaju povećan nivo impotencije zbog niskih nivoa testosterona. Inhibitori proteaze mogu podići količinu viagre u krvi na opasan nivo.

Seks

Analni seks zahteva čvršću erekcije od ostalih oblika seksa. Sfinkteri se kontrahuju i penis mora prodreti. Kondom može smanjiti osetljivost i učiniti težim postizanje erekcije.

 
 
svet srbija region scena sport kolumna art & s-he-istory coming out zdravlje queeropedia queer filmovi muzika priče teorija prikazi i recenzije religija porno antibiotik intervju istorija sociologija psihijatrija & psihologija putovanja linkovi