Slavimo 20 godina postojanja
Gej Srbija
ordinacija

Odgovara Dr. Zlatko
Prister, specialista
opšte medicine.
postavite pitanje

 

02. OCT 2007
    


HIV i cd4 test


Q:

Postovani dr.Prister, hteo bih, s obzirom da sam video da vam je HIV podspecijalnost, da Vas pitam nekoliko stvari. Prvi put sam sada kliknuo na link ''zdravlje'' na gay serbia. Saznao sam da sam pozitivan 2005g. Od tada sam radio tri cd4 testa. Prvi rezulat je bio 370 i nesto, drugi nesto kao 430 i treci,godinu dana kasnije 837 (sept 2006). Uskoro nameravam da idem da uradim cd4 test, i pricacu tamo s doktorom verovatno, ali sam ipak zeleo i Vas da pitam nekoliko stvari. Naime, sta znaci takvo poboljsanje cd4 statusa od drugog do treceg testa, je li ono uobicajeno? Moze li imati veze s tim sto sam intenzivno uzimao vitaminske suplemente i riblje ulje tih godinu dana? Kakvo je vase misljenje o vitaminima u vezi sa HIV-om? Istina gama gt mi nije bio dobar, medjutim na ultrazvuku jetre i pankreasa nisu mi rekli nista zabrinjavajuce. Sta bi mi savetovali u vezi toga? Moram da Vam napomenem da sam konzumirao dosta alkohola i neke narkotike u periodu izmedju 2 i 3 testa, pa sam zbog toga ocekivao mnogo losiji rezultat. Mogu li se posledice toga pokazati na testu koji sad planiram da uradim? I na kraju, da li znate nesto o ImmuneAssist 247 preparatu? Unapred Vam hvala na odgovorima i vremenu. (Beograd, 31)

Antiretroviralna terapiju se pocinje kad CD4 padnu ispod 350. Vitamini nemaju nikakvog dodatnog utjecaja na tok bolesti. Preparate za stimuliranje imunoloskog sistem se ne smije uzimati, jer mogu pogorsati bolest.

Dr. Zlatko Prister,
prvi jugoslovenski gay-cyber-lekar


<< NAZAD NA PITANJA
svet srbija region scena sport kolumna art & s-he-istory coming out zdravlje queeropedia queer filmovi muzika priče teorija prikazi i recenzije religija porno antibiotik intervju istorija sociologija psihijatrija & psihologija putovanja linkovi