Slavimo 20 godina postojanja
Gej Srbija
Scena

Zapadni Balkan protiv homofobije

e-novine.com  ·  Srbija  ·  Odabrao: Nikola  ·  Dodato: 24. MAR 2011

Republika Srbija i zemlje zapadnog Balkana podržale su zajedničku Izjavu o okončanju nasilja i kršenja ljudskih prava na osnovu seksualne orijentacije i rodnog identiteta u Savetu za ljudska prava Ujedinjenih nacija, saopštavaju GSA i Labris

Organizacije za zaštitu prava seksualnih manjina Gej strejt alijansa (GSA) i Labris pozvale su 18. marta ministra spoljnih poslova Republike Srbije Vuka Jeremića, da podrži ovu Izjavu ističući da je ta podrška jedan od važnih koraka za uspostavljanje efikasnih mehanizama za prevenciju i smanjenje nasilja nad LGBT populacijom, kao i za izjednačavanje njihovih prava i poboljšanje kvaliteta njihovih života, kako u Srbiji tako i na globalnom nivou.

Ove organizacije izražavaju veliko zadovoljstvo što je Srbija prepoznala značaj usvajanja ovog dokumenta u UN i što se podrškom ovoj Izjavi našla među velikom većinom evropskih zemalja koje su je takođe podržale. Veoma nas ohrabruje i činjenica da su i sve zemlje zapadnog Balkana takođe podržale Izjavu što svakako daje nadu da će u budućnosti zemlje u regionu čvršće sarađivati na pitanju smanjenja nasilja nad LGBT populacijom.

Među zemljama koje nisu piodržale Izjavu našle su se, kako je saopšteno iz GSA i Labris, Belorusija, Moldavija, Rusija, Turska, Azerbejdžan i Vatikan.

E-Novine

svet srbija region scena sport kolumna art & s-he-istory coming out zdravlje queeropedia queer filmovi muzika priče teorija prikazi i recenzije religija porno antibiotik intervju istorija sociologija psihijatrija & psihologija putovanja linkovi