Slavimo 20 godina postojanja
Gej Srbija
Region

Zagreb Pride 2017: Nećete nas disciplinovati ni stavljati na mesto, naša tela nisu tu da opslužuju!

crol  ·  hrvatska  ·  Odabrao: m  ·  Dodato: 04. JUN 2017

Uoči šesnaeste zagrebačke Povorke ponosa koja je najavljena za 10. jun pod sloganom "Slobodan život počinje ponosom", udruženje Zagreb Pride objavilo je proglas u kom poručuju da je život kakav želimo - slobodan život, a pristajanje na represivni režim koji se pokušava nametnuti ne dolazi u obzir.

Proglas prenosimo u celosti:

Mi smo trans, mi smo queer, mi smo interpolne, mi smo biseksualne, mi smo lezbejke i mi smo gejevi, mi smo celo bogatstvo identiteta. Tu smo i ne idemo nikuda.

Tu smo da prkosimo ideji da postoje muška i ženska tela, i muške i ženske uloge. Mi kažemo: postoje ljudska tela, a svoju ćemo ulogu u ovom društvu definisati sami. Tu smo da poručimo da su naša iskustva i identiteti stvarni i vredni.

Seksualnost mora biti prostor slobode

Tu smo i da prkosimo ideji da seksualnost mora biti u službi reprodukcije. Naša tela nisu tu da opslužuju! Izborićemo da seksualnost bude prostor slobode i užitka.

NEĆETE NAS DISCIPLINovATI. NEĆETE NAS STAVLJATI NA MESTO. Ne pristajemo na represivni režim koji se pokušava nametnuti.

Zahtevamo telesnu autonomiju, slobodu seksualnosti te društveno i pravno priznanje rodnog identiteta. Jer slobodan život počinje kad nam je osigurana egzistencija, kad smo slobodni od nasilja, kad sami odlučujemo o svom telu i slobodno se rodno izražavamo, kad živimo u zajedništvu s drugim ljudima, kad smo solidarni, kad smo hrabri.

Kako bismo slobodno živeli svoj život, potrebni su nam primereni i stabilni materijalni uslovi. Potrebno je da imamo rešeno stambeno pitanje, da imamo pristup obrazovanju, zdravstvu, te sigurnom i dostojanstvenom zaposlenju. Kao LGBTIQ osobe izloženi smo većem riziku od beskućništva, većem riziku od nezaposlenosti i većem riziku od siromaštva u starijoj dobi. Mi želimo promenu.

Mlade LGBTIQ osobe odrastaju u neprijateljskom i nasilnom okruženju

Zahtevamo da se socijalna prava temelje na potrebama pojedinke i pojedinca, a ne na formi porodice i zajednice u kojoj se živi. Zahtevamo da nam život ne zavisi od našeg položaja na tržištu rada ili na podršci porodice.

Mlade LGBTIQ osobe odrastaju u neprijateljskom i nasilnom okruženju. Nemaju podršku u svojim školama i zavise od porodica koje ih često ne prihvataju, a sigurnih prostora za njih nema. Zato zahtevamo da se osigura slobodan i siguran život za sve mlade - život slobodan od zlostavljanja u porodici i u školi.

Slobodan život znači i slobodu od nasilja. Ne pristajemo da se nasilje kom smo svakodnevno izloženi relativizuje od strane vlasti i institucija, ne pristajemo na paljenja naših zastava, na gušenje suzavcima, na zlostavljanje u školama i na našim radnim mestima.

Zahtevamo da se zločini iz mržnje prema LGBTIQ osobama efikasno procesuiraju i kažnjavaju; da se prestanemo proganjati po ulicama naših gradova, pretiti nam i ponižavati nas. Odlučno poručujemo da nećemo okrenuti i drugi obraz.

Zahtevamo društvo solidarnosti u kom će svako reagovati pri svedočenju siromaštvu, nasilju i diskriminaciji prema bilo kome. Prema penzionerima i penzionerkama, prema Romima i Romkinjama, svim nezaposlenima i zaposlenima na određeno, prema seksualnim radnicama i radnicima kojima to nije bio slobodan izbor, osobama s invaliditetom, domaćicama, migrantkinjama, osobama koje žele siguran i besplatan pristup pobačaju.

Tu smo da kažemo da je nas koji se borimo za slobodu i jednakost puno više od onih koji se zalažu za nejednakost i hijerarhije. Ta šačica moćnika i konzervativaca nam ne može ništa. NEĆETE RAZDVOJITI naše zajednice, naša prijateljstva, naše porodice, naše drugarstvo.

SLOBODAN ŽIVOT POČINJE PONOSOM. ŽIVEO PRAJD!

Povorka ponosa započeće okupljanjem 10. juna u 15:00 na Trgu Frenklina Ruzevelta (ispred Mimare) te će proći središnjim zagrebačkim ulicama i trgovima - Ruzveltovim trgom, Trgom maršala Tita, Frankopanskom ulicom, Ilicom, Trgom bana Josipa Jelačića, Ulicom Nikole Jurišića, Draškovićevom ulicom, Šoštarićevom ulicom do Ribnjaka - gde će se Povorka završiti javnim skupom i koncertom.

 

Vaši Komentari
Mrzi me da citam ovaj placeni oglas, ali bravo za bistrinu naslova tj. ko vam smisli moto...i za to mi trebalo pola sata da citam i smaram se...
panzer · Berlin, Germany · 07.06.2017, 7:56
svet srbija region scena sport kolumna art & s-he-istory coming out zdravlje queeropedia queer filmovi muzika priče teorija prikazi i recenzije religija porno antibiotik intervju istorija sociologija psihijatrija & psihologija putovanja linkovi