Slavimo 20 godina postojanja
Gej Srbija
Svet

Zabranjeno protestovanje ispred parlamenta

blic.rs  ·  Mađarska  ·  Odabrao: Nikola  ·  Dodato: 18. FEB 2011
Zgrada parlamenta

Ugled Mađarske u Evropskoj uniji suočava se sa još jednim potencijalni udarom posle odluke budimpeštanske policije da spreči gej aktiviste da u junu ove godine održe protestnu šetnju ispred mađarskog parlamenta, piše EU Obzerver.

Aktivisti smatraju da se ovakvom odlukom šalje loša poruka Evropi i svetu, jer Mađarska predsedava EU u prvoj polovini godine. Gej aktivista Tamaš Domboš iz Mađarske je naglasio da je policija spremna da odobri drugačiji trasu protestne šetnje, ali da nije poenta u tome.

"Organizatori su odlučili da ovaj događaj bude više politički, nego prethodnih godina. Moramo održati marš do parlamenta, kako bismo povećali našu vidljivost u javnosti", poručio je Domboš.

Domboš je rekao da je zvanično objašnjenje policije da štenja do platoa ispred parlamenta nije moguća, jer bi aktivisti mogli omesti foto izložbu koja se organizuje povodom aktuelnog mađarskog predsedavanja EU.

"Mađarska predstavlja celu EU, ne samo u Evropi, već širom sveta, i ovim se šalje loša poruka. Unija bi trebalo da zaštiti ljudska prava", istakao je Domboš.

Jedan mađarski zvaničnik, koji je želeo da ostane anoniman, izjavio je za EU Obzerver da je policija uvela specijalne mere bezbednosti za parlament, posle antivladinih nereda održanih 2006. godine. On je dodao da će, ako desnica u junu bude organizovala antiprotest, policija teško moći da održi mir na prostoru ispred parlamenta.

Gej aktivisti su zabrinuti i da bi vladajuća partija Fides Viktora Orbana mogla ustavnim promenama da ograniči prava ove populacije.

Blic

Vaši Komentari
Pa ne bi se moglo reci da tu nema neke logike, da zbog posebnih mera bezbednosti parlamenta i sasvim izvesnih nereda anti gej nanijaka, ne dozvoli se da se gej setnja odrzi bas na tom mestu. Jer vrlo moguci neredi na tako vaznom mestu mogu sasvim nepotrebno i cak i jos dodatno da pojacaju losu sliku Madjarske u svetu - a bas ona je tada na celu EU! Ima toliko divnih mesta i jako in u Budimpesti (ko je bio tamo zna o cemu govorim) koja su bas dusu dala za okupljanje i iskazivanje otvorenosti duha nas "drugacijih". Ja sam pristalica teorije (i prakse) da ne treba bas po svaku cenu gurati prst u oci svima oko nas, niti se derati okolo da dokazes da si "drugaciji". Odmerenost, umerenost i kultura su nase oruzje...
rastkobg · Belgrade, Serbia · 19.02.2011, 2:34
svet srbija region scena sport kolumna art & s-he-istory coming out zdravlje queeropedia queer filmovi muzika priče teorija prikazi i recenzije religija porno antibiotik intervju istorija sociologija psihijatrija & psihologija putovanja linkovi