Slavimo 20 godina postojanja
Gej Srbija
Filmovi

'When We Rise' – nova mini serija o istoriji LGBT pokreta od Stonewalla do borbe za bračnu jednakost

crol  ·  sad  ·  Odabrao: m  ·  Dodato: 28. NOV 2016

Televizijska mreža ABC za mart sledeće godine najavila je prikazivanje mini serije o pokretu za LGBT prava, "When We Rise", koja će obuhvatiti razdoblje od stonvolške pobune do savremene borbe za bračnu jednakost, i to kroz oči pojedinaca i porodica koje su u svemu aktivno učestvovale.

Zvezdana glumačka postava uključuje imena poput Guya Pearcea ("Memento", "L.A. poverljivo") u ulozi LGBT aktiviste Clevea Jonesa, Mary-Louise Parker ("Trava", "Anđeli u Americi") koja tumači predvodnicu pokreta za ženska prava Romu Guy, a Rachel Griffiths ("Braća i sestre", "Dva metra pod zemljom") pojavljuje se u ulozi njene supruge.

Tu su još Michael K. Williams ("Boardwalk Empire", "Žica") u ulozi organizatora Afroameričke zajednice i vijentnamskog veterana koji se bori s rasizmom unutar gej zajednice, Kena Jonesa, te Ivory Aquino kao aktivistkinja za prava transrodnih osoba, Cecelia Chung.

Popis zvezdanih imena dopunjuju i Whoopi Goldberg kao Pat Norman, prva deklarisana lezbejka u Odeljenju za javno zdravstvo u San Francisku i Rosie O'Donnel u ulozi legendarne Del Martin, osnivačice prve nacionalne organizacije koja se borila za prava lezbejki, Daughters of Bilitis.

Scenario potpisuje oskarovac Dustin Lance Black, najpoznatiji po scenarijima za filmove "Milk" i " J. Edgar" te brodvejskoj drami "8", o sudskom slučaju na kom je "pao" kalifornijski Predlog 8 kojim je godine 2008. zabranjeno sklapanje istopolnih brakova.

Osmočasovna mini serija će imati sedam epizoda, od kojih je prvu, dvosatnu, režirao Gus Van Sant. Režija druge i treće epizode poverena je redateljki Dee Rees, četvrte i pete Thomasu Schlammeu, a Dustin Lance Black preuzeo je palicu u šestoj i sedmoj epizodi.

 

svet srbija region scena sport kolumna art & s-he-istory coming out zdravlje queeropedia queer filmovi muzika priče teorija prikazi i recenzije religija porno antibiotik intervju istorija sociologija psihijatrija & psihologija putovanja linkovi