Slavimo 20 godina postojanja
Gej Srbija
Scena

Vorlik: Omogućite Paradu

rts.rs  ·  Dodato: 29. SEP 2011

Američka ambasadorka u Srbiji Meri Vorlik apelovala je na vlasti u Srbiji da učine sve što je u njihovoj moći da i ove godine omoguće održavanje uspešne i bezbedne Parade Ponosa.

"Širom sveta, Parade ponosa predstavljaju važan i opšteprihvaćen način za pripadnike lezbijske, gej, biseksualne i transeksualne (LGBT) zajednice da zastupaju svoja prava i podižu svest o pitanjima značajnim za ovu zajednicu", poručila je Meri Vorlik u pisanoj izjavi.

Vorlikova je još jednom pohvalila napore policije da zaštiti ovu ugroženu manjinu tokom prošlogodišnje Parade i podržala ostvarivanje prava na slobodu okupljanja i slobodu govora.

"Ova prava garantovana su Ustavom Srbije svim građanima ove zemlje i osnova su demokratije. Podrška Vlade Srbije Paradi ponosa 2010. godine pokazala je posvećenost zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda", istakla je Meri Vorlik.

“Amnesti” podržava Paradu

Organizacija "Amnesti internešenel" uputila je podršku održavanju beogradske Parade ponosa, pozdravljajući posvećenost vlade Srbije da obezbedi da sloboda izražavanja i okupljanja ne bude ugrožena pretnjama desničarskih grupa.

Ova organizacija ocenjuje da je ovogodišnje održavanje Parade ponosa izuzetno značajan korak napred za Srbiju.

 

svet srbija region scena sport kolumna art & s-he-istory coming out zdravlje queeropedia queer filmovi muzika priče teorija prikazi i recenzije religija porno antibiotik intervju istorija sociologija psihijatrija & psihologija putovanja linkovi