Slavimo 20 godina postojanja
Gej Srbija
Muzika

Vodič kroz dosad najkontroverznije finale Eurosonga

crol  ·  Odabrao: M  ·  Dodato: 19. MAY 2013

Najveći evropski trash party, kako ga mnogi vole nazivati, uzburkao je milionsku publiku i pre samog finala predstavljajući se kao naj gay-friendly festival dosad, što je finski lezbejski poljubac i potvrdio.

U slučaju da niste upoznati s Eurosongom, recimo samo da je lansiran 1956. godine, upoznao svet s ABBA-om 1974., uspešno je brendirao kičaste pesme i glamurozne haljine, a u vrlo kratkom periodu osvojio stotine miliona vernih obožavatelja iz celog sveta.

Prvo polufinalno veče otvorio je dečji hor otpevavši prošlogodišnju pobednicu „Euforiju", a u završnici će izvesti skladbu ABBA-inih Bjorna i Bennyja napravljenu samo za Eurosong. Predstavnici svih 26 država koje su izborile finale, po uzoru na Olimpijske igre, ući će u Malmö Arenu noseći svoje zastave.

Sudeći prema kladionicama, najveći favorit za pobedu bila je Danska, što se i videlo sinoćnom pobedom.

Finski poljubac izazvao sklandal (u Turskoj)

Pravi skandal izazvala je finska izvođačica Krista Siegfrids koja je, pevajući „Marry Me", u jednom trenutku poljubila jednu od svojih plesačica i izazvala ogroman pljesak i povike podrške iz publike.

Dvadesetsedmogodišnja pevačica izjavila je uoči Eurosonga kako je njena pesma oblik protesta prema nedavnoj odluci finskog parlamenta da ne izglasa bračnu jednakost. Takođe se nada da će gej populacija glasati za nju.

"To je pesma o ljubavi i toleranciji. U Finskoj nema bračne jednakosti i to je pogrešno, a ja želim pokazati šta o tome mislim", istakla je.

A šta o tome misle Turci pokazalo se iste večeri, kada je izvedena pesma. Njihova nacionalna televizija odlučila je zabraniti direktan prenos sinoćnjeg finala upravo zbog lezbejskog poljupca. Smatraju da je on "političke naravi" i da "krši pravila Eursonga" koja kažu kako „nijedna izvedba ne sme sadržavati tekst, govor ili ples koji šalju političku poruku".

Siegfrids je odmah odgovorila na optužbe kazavši da „svako ima pravo poljubiti se na ovaj način. To nije nikakav tabu, to je show i taj show je o ljubavi, a ljubav je predivna u bilo kom obliku".

Obožavatelji i aktivisti stali na Kristinu stranu

All Out je odmah pokrenuo virtualnu peticiju zahtevajući od predsednika Evropske radiodifuzijske unije (European Broadcasting Union) da ovo definiše kao problem i „omogući da Eurosong večeras prenese poruku jedinstva i ljubavi, a ne da cenzuriše Kristinu izvedbu".

Peticijom je do sada prikupljeno 32,569 potpisa.

 

 

svet srbija region scena sport kolumna art & s-he-istory coming out zdravlje queeropedia queer filmovi muzika priče teorija prikazi i recenzije religija porno antibiotik intervju istorija sociologija psihijatrija & psihologija putovanja linkovi