Slavimo 20 godina postojanja
Gej Srbija
Region

Vlada Crne Gore podržava Gej prajd

tanjug  ·  podgorica  ·  Odabrao: M  ·  Dodato: 18. JUL 2013

Crnogorski ministar ljudskih i manjinskih prava Suad Numanović kaže da će Vlada Crne Gore podržati održavanje prve Parade ponosa u Podgorici 27. oktobra.

Kako je saopšteno iz Vlade Crne Gore, Numanović je danas razgovarao sa predstavnicima nevladine organizacije "Kvir Montenegro", koja je ranije za 27. oktobar najavila održavanje prve Parade ponosa u Podgorici.

On je istakao da je Ministarstvo za ljudska i manjinska prava posvećeno unapređenju položaja LGBT osoba.

Na poziv predstavnika "Kvir Montenegro" da direktno učestvuje u samoj povorci, ministar Numanović je istakao da je primarni cilj Parade ponosa puna afirmaciju prava seksualnih manjina u Crnoj Gori i u tom pravcu Vlada Crne Gore pružiće punu podršku toj manifestaciji.

Predstavnici "Kvir Montenegro" istakli su da je podrška državnih organa i javnih funkcionera održavanju Parade ponosa veoma važna i doprinosi tome da crnogorska javnost pokaše što veći stepen demokratičnosti i razumevanja za ovu manifestaciju.

Najava održavanja prve Parade ponosa u Crnoj Gori za kraj oktobra izazvala je, suprotno očekivanjima, najveća sporenje i svađe upravo unutar LGBT zajednice.

Osporavanje održavanja Parade ponosa došlo je od LGBT Foruma progres - prve nevladine organizacije koja se bavi pravima gej populacije u Crnoj Gori.

LGBT Forum progres je ocenio nekorektnim i nekolegijalnim istup organizacije "Kvir Montenegro", dodajući da u Crnoj Gori još uvek nema uslova za održavanje Parade ponosa.

 

svet srbija region scena sport kolumna art & s-he-istory coming out zdravlje queeropedia queer filmovi muzika priče teorija prikazi i recenzije religija porno antibiotik intervju istorija sociologija psihijatrija & psihologija putovanja linkovi