Slavimo 20 godina postojanja
Gej Srbija
Region

Vlada Crne Gore: Najstrožije osuđujemo objavljivanje čitulje, Parada će se održati!

agencije  ·  Podgorica  ·  Odabrao: M  ·  Dodato: 23. JUL 2013

Vlada Crne Gore najoštrije osuđuje širenje govora mržnje u odnosu na LGBT populaciju i druge ranjive grupe, a posebno objavljivanje čitulja, što predstavlja izraz nedostatka demokratskih kapaciteta onih pojedinaca koji stoje iza ovakvih poruka, navodi se u saopštenju.

U Budvi su, uoči održavanja prve Parade ponosa u Crnoj Gori, na više mesta osvanule čitulje sa imenom Cimbaljevića.

Vlada je izrazila uverenje da Crna Gora ima demokratske kapacitete da štiti ljudska prava svakog građanina bez obzira na razlike i bilo koje lično svojstvo.

Poštovanje razlika i tolerancija, kako se ističe, prema uverenjima svih socijalnih grupa predstavlja vodeću vrednost multietničkog i multikulturalnog crnogorskog društva.

"Vlada Crne Gore je odlučna da svim građanima garantuje poštovanje osnovnih ljudskih prava i sloboda, pravo na slobodu okupljanja i izražavanja i odlučno se bori protiv diskriminacije na svim nivoima, afirmišući demokratske standarde na kojima počiva EU i ispunjavajući obaveze na putu evropskih integracija", navodi se u saopštenju.

U Budvi će sutra biti održana prva Parada ponosa u Crnoj Gori, a iako je iz policije poručeno oni će preduzeti sve mere da manifestacija protekne bezbedno, dok su tenzije uoči gej povorke sve veće.

Više od dve hiljade građana i gostiju Budve potpisalo je peticiju, koja će danas biti predata gradonačelniku Lazaru Rađenoviću, protiv održavanja Parade ponosa u tom crnogorskom primorskom gradu. Potpisivanje peticije protiv sutrašnjeg održavanja gej povorke u Budvi bilo je organizovano na brojnim terasama restorana, kafića, ali i na pojedinim plažama.

Pojedini građani, kako prenose podgorički mediji, naveli su da su protiv najavljenog gej okupljanja u Budvi u špicu turističke sezone, jer bi eventualni nemili događaji mogli negativno uticati na njen ishod.

Paradu će obezbeđivati više od 400 policajaca, među kojima i pripadnici specijalnih jedinica.

 

svet srbija region scena sport kolumna art & s-he-istory coming out zdravlje queeropedia queer filmovi muzika priče teorija prikazi i recenzije religija porno antibiotik intervju istorija sociologija psihijatrija & psihologija putovanja linkovi