Slavimo 20 godina postojanja
Gej Srbija
Sport

Više od trećine LGBTI sportista i sportistkinja osvojilo medalje na OI u Riju

crol  ·  brazil  ·  Odabrao: m  ·  Dodato: 22. AUG 2016

Da su kojim slučajem igrali kao LGBTI tim osvojili bi ukupno pet zlatnih, šest srebrnih i tri bronzane medalje i osvojili 16. mesto u ukupnom poretku na svetskoj lestvici najboljih. Među njima su i britanske igračice hokeja na travi kao prvi venčani istopolni par na Olimpijskim igrama koji je osvojio zlatnu medalju.

Od 53 LGBTI sportiste i sportistkinje u Rio de Žaneiru, što je rekordan broj zabeležen na nekim Olimpijskim igrama, njih 19 ili 35 posto osvojilo je medalje, samostalno ili kao deo tima.

Prema zasad poznatoj statistici taj tim "duginih boja" osvojio bi 16. mesto u ukupnom poretku nadjačavši zemlje poput Kenije, Novog Zelanda i Kanade. Kejt i Helen Ričardson-Volš su kao igračice tima Velike Britanije u hokeju na travi ujedno i prvi venčani istopolni par koji je osvojio zlatnu medalju.

U Riju dvaput više autovanih LGBTI sportista i sportistkinja nego u Londonu

To je bolji rezultat od Olimpijskih igara u Londonu 2012. kad bi LGBT tim s tada poznatih 23 sportiste i sportistkinje osvojio 19. mesto na svetskoj lestvici.

I baš kao što je u Riju zabeležen dvostruko veći broj autovanih učesnika od prethodnih Olimpijskih igara, tako je i u Londonu pre četiri godine broj javno poznatih LGBTI učesnika bio udvostručen u odnosu na igre u Atini 2004., piše GSN.

Iako je broj poznatih LGBTI sportista i sportistkinja u Riju veliki to je i dalje apsurdno mali broj u odnosu na ukupno 11.534 učesnika, što je tek 0,43 posto.

 

svet srbija region scena sport kolumna art & s-he-istory coming out zdravlje queeropedia queer filmovi muzika priče teorija prikazi i recenzije religija porno antibiotik intervju istorija sociologija psihijatrija & psihologija putovanja linkovi