Slavimo 20 godina postojanja
Gej Srbija
Scena

Više kazne za zločin iz mržnje

e-novine.com  ·  Hrvatska  ·  Odabrao: Nikola  ·  Dodato: 24. FEB 2011

Potrebno je više uraditi na sprovođenju Zakona o suzbijanju diskriminacije, kao i na izmenama pojedinih članova tog zakona, koje diskriminišu državljane/ke drugih zemalja i osobe u istospolnim zajednicama

''Prema podacima nadležnih institucija u prošloj je godini zabilježeno 20-ak slučajeva zločina iz mržnje, a svega tri po osnovi seksualne orijentacije, što ne pokazuje stvaran broj zločina iz mržnje kojeg su dokumentirale udruge, koji je višestruko veći'', kaže se u saopštenju Centra za LGBT ravnopravnost, koji je učestvovao u izradi Zajedničkog mišljenja hrvatskih organizacija civilnoga društva o spremnosti RH na zatvaranje pregovora u 23. poglavlju - Pravosuđe i temeljna prava.

Ova organizacija podseća da je nacionalna, etnička i seksualna pripadnost najčešći osnov za diskriminaciju i zločine iz mržnje u Hrvatskoj, te pozivaju nadležne institucije da preduzmu odgovarajuće korake i napade na branitelje/ce ljudskih prava, zviždače/ce i novinare/ke kvalifikuju kao krivično delo.

''Smatramo da je stoga potrebno učiniti više napora u primjeni i implementaciji Zakona o suzbijanju diskriminacije, ali tražimo da se u članku 9. tog zakona, koji propisuje slučajeve izuzeća od diskriminacije, stavak 9. i 10. stave izvan snage, budući da izravno diskriminiraju državljane/ke drugih zemalja i osobe u istospolnim zajednicama'', zaključuje se u saopštenju Centra.

Podsećamo da je Opštinski krivični sud u Zagrebu krajem januara doneo presudu protiv dvojice huligana koji su pretukli dva mladića homoseksualne orijentacije. Tom prilikom, prvooptuženi je osuđen na 60 dana društveno korisnog rada, dok je drugooptuženi dobio šest meseci zatvorske kazne, odnosno tri godine uslovno.

E-Novine

svet srbija region scena sport kolumna art & s-he-istory coming out zdravlje queeropedia queer filmovi muzika priče teorija prikazi i recenzije religija porno antibiotik intervju istorija sociologija psihijatrija & psihologija putovanja linkovi