Upoznajte se na GS Forumu
Gej Srbija
Scena

Video spot o pravima trans osoba

danas  ·  beograd  ·  Odabrao: m  ·  Dodato: 07. MAR 2017

Nevladina organitacija Gayten-LGBT, u saradnji sa Kancelarijom za ljudska i manjinska prava Vlade Srbije, objavila je video spot pod nazivom "TRANSparentno" kako bi ukazala na neophodnost usvajanja Zakona o rodnom identitetu.

Kako ističu iz Gayten-LGBT, trans osobe i osobe koje se rodno ne određuju u Srbiji trpe konstantnu diskriminaciju.

"Mržnja i nasilje su skoro dnevna pojava, a opšta populacija u znatnom procentu odobrava nasilje i diskriminaciju nad svima koji su drugačiji, pa tako i nad trans osobama. Mnoga pitanja koja za većinu građana/ki predstavljaju svakodnevicu, od trans osoba zahtevaju veliki napor i hrabrost: izlazak na ulicu, odlazak u školu ili fakultet, traženje posla i sve druge situacije koje zahtevaju pokazivanje ličnih dokumenta u kojima su ime i oznaka pola koji ne odgovaraju izgledu osobe", navode iz ove nevladine organizacije.

Video spot, koji je Gayten-LGBT uradio u partnerstvu sa Centrom za ljudska prava i studije razvoja i produkcijskom kućom Crossroads film & video production, možete pogledati na linku ispod. Inače, ovaj video spot je deo projekta "Stvaranje tolerancije i razumevanja prema LGBT populaciji u srpskom društvu", koji finansira Ministarstvo spoljnih poslova Kraljevine Norveške, a sprovodi Kancelarija za ljudska i manjinska prava.

Spot možete pogledati ovde

svet srbija region scena sport kolumna art & s-he-istory coming out zdravlje queeropedia queer filmovi muzika priče teorija prikazi i recenzije religija porno antibiotik intervju istorija sociologija psihijatrija & psihologija putovanja linkovi