Slavimo 20 godina postojanja
Gej Srbija
Svet

Uz izbore u SAD održani referendumi: Neke države podržale gej-brakove i legalizaciju marihuane

tanjug  ·  SAD  ·  Odabrao: M  ·  Dodato: 07. NOV 2012
Spontano slavlje na ulicama Sijetla posle rezultata o rezultatima referenduma u državi Vašington

Pojedine savezne države SAD su, uporedo sa predsedničkim izborima, na više od 170 glasanja i referenduma, podržale legalizaciju uživanja marihuane u rekreativne svrhe, brakova između osoba istog pola, a odbacile su pozive na zabranu državne pomoći za abortuse.

Barak Obama, koji je danas po drugi put izabran za predsednika SAD, podržao je legalizaciju gej-brakova nekoliko meseci pred izbore, na kojima se suočio sa republikanskim kandidatom Mitom Romnijem, koji smatra da institucija braka treba da bude rezervisana za vezu muškarca i žene.

Obama je i u svom pobedničkom govoru u Čikagu posvetio jedan deo LGBT zajednici.

- Bez obzira na to da li ste crni ili beli, Hispanci ili Azijati ili Indijanci, mladi ili stari, siromašni ili bogati, sposobni ili s invaliditetom, gej ili strejt, vi ovde u Americi možete da uspete ako ste spremni da pokušate - rekao je Obama.

Tokom svog prvog četvorogodišnjeg mandata, Obama je, takođe, ispunio obećanje da će opozvati kontroverzni zakon kojim se zabranjuje služenje gej muškaraca i žena u američkoj vojsci, podsetila je agencija Frans pres.

Temi Boldvin proslavlja pobedu na izborima za Senat, čime je postala prva otvoreno gej osoba na mestu senatora iz Viskonsina

Tri američke države su u utorak glasale za legalizaciju brakova pripadnika istog pola, dok su, prema preliminarnim procenama američke televizije Si-En-En, svi izgledi da su za gej-brakove glasale i države Vašington i Merilend.

Brakovi između osoba istog pola nisu u SAD legalni na federalnom nivou, ali su već legalizovani u državama Konektikat, Ajova, Masačusets, Nju Hempšir, Njujork, Vermont i u distriktu Kolumbija.

Pristalice Temi Boldvin proslavaljaju objavljivanje pobede Baraka Obame

Gej-brakovi su u 31 državi SAD zabranjeni njihovim ustavima.

Države Kolorado i Vašington su, u međuvremenu, podržale predlog da se legalizuje upotreba marihuane u rekreativne svrhe, što je korak dalje od jednog broja država koje su legalizovale upotrebu te droge u medicinske svrhe.

Džejmi Pedersen u zagrljaju svog partnera Erika Kokrana Pedersena tokom proslave povodom pobede na referendumu u državi Vašington

Oregon je odbacio ovaj predlog, sa 56 odsto glasača protiv i 44 procenta za, javio je Si-En-En, pozivajući se na preliminarne rezultate glasanja.

Glasači u Floridi su odbacili predlog da se zabrani državna pomoć ili pomoć iz sredstava osiguranja za abortuse, a građani Kalifornije su glasali protiv predloga o ukidanju smrtne kazne u zamenu za doživotni zatvor.

Prema navodima Si-En-Ena, na osnovu 25 odsto prebrojanih glasova, 56 procenata građana kalifornije je glasalo protiv ukidanja smrtne kazne, dok je 44 odsto podržalo taj predlog.


VIDEO > Vašington podržao gej brakove:

svet srbija region scena sport kolumna art & s-he-istory coming out zdravlje queeropedia queer filmovi muzika priče teorija prikazi i recenzije religija porno antibiotik intervju istorija sociologija psihijatrija & psihologija putovanja linkovi