Slavimo 20 godina postojanja
Gej Srbija
Svet

Urugvajski predsednik održao lekciju državama koje zabranjuju istopolne brakove

crol  ·  urugvaj  ·  Odabrao: m  ·  Dodato: 04. APR 2014

Brojnim društvenim reformama, među koji su ozakonjenje marihuane, pobačaja i istopolnih brakova, Hosé Alberto "Pepe" Muhika Kordano, poznatiji kao Hosé ili Pepe Muhika, Urugvaju je doneo epitet države godine i "uvećao globalni iznos sreće bez ikakvog finansijskog troška", kako je prošle godine poetično opisao britanski časopis Economist.

U prošlonedeljnom razgovoru za brazilsku novinsku agenciju O Globo, Muhika je objasnio logiku svoje politike. "Mi se vodimo jednostavnim načelom: prihvatimo činjenice. Gej brakovi, molim vas. Pa stariji su od samog sveta. Imali smo Julija Cezara, Aleksandra Velikog, molim vas. Reći da je to moderno, dajte, molim vas. Pa stariji su od nas samih. To je objektivna realnost koju živimo. Za nas je zabrana gej brakova nepotrebno mučenje ljudi", ukratko je objasnio 78-godišnji urugvajski čelnik.

Kad je u aprilu prošle godine izglasala bračnu jednakost, ova latinoamerička država postala je treća u zapadnoj hemisferi, nakon Kanade i Argentine, koja zakonski prepoznaje istopolne brakove. Zakon je bračnim parovima doneo i novu terminologiju zbog koje se više ne nazivaju "supružnicima" (muž i žena) već "ugovornim stranama", kako bi se i na ovaj način izbegla diskriminacija. Isti taj zakon omogućuje svim parovima pravo na usvajanje dece.

Nekadašnji pripadnik gerilskog pokreta Tupamaros koji je proveo dobar deo 1970-ih i 1980-ih u zatvoru, Muhika danas slovi kao "najsiromašniji predsednik" jer 90 posto svoje plate donira u dobrotvorne svrhe (oko 12 hiljada dolara mesečno). Osim toga je ateista i vegetarijanac koji odbija živeti luksuzno kao većina svojih kolega te uživa na farmi izvan Montevidea sa svojom suprugom i psom.

Njegovi su ga podržavaoci nominovali za Nobelovu nagradu za mir zbog ozakonjenja marihuane, čiji je cilj oslabiti uticaj i moć narko kartela te regulisati proizvodnju i konzumaciju ove droge.

 

svet srbija region scena sport kolumna art & s-he-istory coming out zdravlje queeropedia queer filmovi muzika priče teorija prikazi i recenzije religija porno antibiotik intervju istorija sociologija psihijatrija & psihologija putovanja linkovi