Slavimo 20 godina postojanja
Gej Srbija
Scena

Uručene nagrade za borbu protiv diskriminacije

E-Novine  ·  Srbija  ·  Odabrao: Avalon  ·  Dodato: 23. JAN 2009

Glumica Mirjana Karanović, novinar Dinko Gruhonjić, inspektorka Milena Živanović, Žene u crnom i kompanija „Lush" prvi su dobitnici Godišnje nagrade za borbu protiv diskriminacije, koju dodeljuje Koalicija protiv diskriminacije.
Nagrada je ustanovljena pet godina pošto su Centar za unapređenje pravnih studija iz Beograda, Inicijativa mladih za ljudska prava, Gej Strejt Alijansa, Labris - organizacija za lezbejska prava, Udruženje studenata sa hendikepom, Antitrafiking centar, Švedski helsinški odbor za ljudska prava, Gayten LGBT, Inicijativa za inkluziju Veliki Mali i CHRIS - Mreža odbora za ljudska prava u Srbiji formirali Koaliciju za borbu protiv diskriminacije. Dodeljuje se u pet kategorija - za javnu ličnost, organizaciju, instituciju, kompaniju i medije ili predstavnike medija. Svi koji su predloženi dali su u 2008. značajan doprinos zalaganju za sprečavanje diskriminacije manjinskih i marginalizovanih grupa i borbu za jednakost svih građana Srbije.
Nagradu, drvenu čigru, koja simboliše veselost, živost i energiju (rad Srđana Apostolovića) dodelio je ministar za ljudska i manjinska prava Svetozar Čiplić. On je napomenuo da nema napretka, unapređenja ljudskih prava bez saradnje državnog i civilnog sektora. Antidiskriminacioni zakon, koji bi trebalo da uskoro bude usvojen u Skupštini Srbije, trebalo bi, nastavlja ministar, da „utre put ljudskim vrednostima" u pravni sistem.
Milena Živanović, nagrađena je kao predstavnica institucije - pomoćnica je načelnika Uprave kriminalističke policije Beograda i bavi se nasiljem u porodici, incestom, seksualnim nasiljem nad decom. Zbog sprečenosti da dođe zbog posla, nagradu je u njeno ime primila predstavnica Incest Trauma Centra, s kojim Živanovićeva aktivno sarađuje.
U kategoriji organizacija civilnog društva nagrađene su Žene u crnom, koje su, kako je istakao Goran Miletić iz Švedskog helsinškog komiteta, „uvek neposlušne patrijarhatu, ratu, nacionalizmu, diskriminaciji". Staša Zajović, koordinatorka Žena u crnom, iskazala je radost zbog dobijanja nagrade ali obećala da će „i dalje biti neposlušne i dežurne u solidarnosti", te se založila za uspostavljanje društva sa kulturom odgovornosti.
Novosadski novinar Dinko Gruhonjić, predsednik Nezavisnog društva novinara Srbije i šef dopisništva agencije Beta, laureat je u kategoriji medija i medijskih zaposlenika. Jedan je od inicijatora predloga da jedna ulica u Novom Sadu dobije ime Srđana Aleksića, mladog Trebinjca koji je pokazao svoju ljudskost braneći svog prijatelja Bošnjaka od napada svojih sunarodnika, zbog čega je izgubio život.
Gruhonjić je pozvao svoje kolege novinare da se bave ljudskim pravima iako to ponekad izgleda kao borba sa vetrenjačama. „Sloboda nam nije data već se svakog dana moramo boriti za nju", izjavio je on, zahvalio je i svojoj porodici, kojoj je često prećeno zbog posla kojim se bavi.
Kompanija Lush Srbija ponela je priznanje za zalaganje protiv nasilja nad životinjama i pomoć organizacijama koje rade sa manjinskim grupama.
Glumica koja je u svojoj zemlji često bila na meti šovinista jer je glumila i neke druge majke, bošnjačke i albanske - Mirjana Karanović, nagrađena je u kategoriji javnih ličnosti. Ona je konstatovala da danas u Srbiji diskriminacije ima više nego ikada. To što se na čelu SAD od pre dva dana nalazi prvi crni predsednik Barak Obama daje joj ipak neku nadu jer se dobro seća nekadašnjih slika sa malih ekrana kada je crnim studentima dozvoljeno da pohađaju univerzitet koji su dotad pohađali samo belci.
Mirjana Karanović, koja je u 2008. učestvovala u radu na filmu Milutina Petrovića "Novo je da sam bila zlostavljana", o ženama koje su bile žrtve incesta, ističe da je obaveza države da natera ljude da poštuju zakon i da sankcioniše, a ne da moli, one koji to ne rade.

svet srbija region scena sport kolumna art & s-he-istory coming out zdravlje queeropedia queer filmovi muzika priče teorija prikazi i recenzije religija porno antibiotik intervju istorija sociologija psihijatrija & psihologija putovanja linkovi