Slavimo 20 godina postojanja
Gej Srbija
Scena

Uprkos zabrani, sinoć održan Prajd

agencije  ·  beograd  ·  Odabrao: m  ·  Dodato: 28. SEP 2013
Gej poljubac u centru grada | Foto: 24 sata

Jučerašnji dan prvo je za gej aktiviste u Srbiji upisan kao još jedan poraz, jer je država zabranila održavanje Parade ponosa, ali već uveče slika se potpuno promenila. Munjevitom akcijom LGBT aktivista, za pola sata je organizovan skup u centru grada, koji se pretvorio u protestnu šetnju zbog otkazivanja parade.

Razmenjivale su se SMS i poruke preko društvenih mreža, a u gradu se osećala atmosfera koja bi se u nekim trenucima mogla opisati i kao revolucionarna.

Protestna šetnja zbog zabrane Parade ponosa / foto: D. Milenković

- Zaista smo očekivali da će se Parada održati, jer nam je juče preko dana bilo dozvoljeno da unesemo opremu za binu u Manjež. Bili smo tamo i pripremali se, a onda je neposredno pre početak Dnevnika počela da kruži priča kako će Prajd ipak biti zabranjen. Kada smo videli Dačića u Dnevniku, shvatili smo da će manifestaciju zabraniti. Bili smo jako rezignirani i ljuti i razmišljali smo šta bismo mogli da uradimo narednih dana. Međutim jedan deo organizacije se dosetio da napravimo ovu spontanu akciju - kaže za "24 sata" Boban Stojanović LGBT aktivista.

Prve SMS poruke organizatora kojima se poziva na protest poslate su oko 21 čas, a okupljanje je zakazano za 23. U veoma kratkom roku, stvorila se "kritična masa" dovoljna da skup bude održan.

Boban Stojanović

- Prve informacije o okupljanju poslate su SMS-ovima i mejlovima i to je još moglo i da se kontroliše, a posle je počelo da se širi po društvenim mrežama i bili smo iznenađeni da se i pre 11 sati okupilo oko 200 ljudi. Mnogi su došli kasnije jer su mislili da će duže trajati - objašnjava Stojanović i dodaje da su na taj način poručili da se ne odriču svojih prava.

Dramaturg Biljana Srbljanović, koja je takođe učestvovala u protestu, rekla je da taj skup "ima više smisla nego održavanje 'prajda' koje bi bilo umiveno, zaključano u jednom parku i da se do poslednjeg trenutka ne zna da li će biti održan ili ne", piše Blic.

- Ovo su građani čiji je ovo grad, izašli su da se okupe i da pokažu da imaju pravo da žive - rekla je ona.

Sam skup protekao je bez incidenata, učesnici su nosili zastave duginih boja i transparente sa porukama prkosa: "Ovo je Prajd" i "Prajd. Normalno".

- Mi nismo ništa prijavili policiji, ovo je bilo spontano okupljanje građana, koje je sasvim legitimno kao što je recimo okupljanje zbog proslave kada pobede naši sportisti. Policajci koji su nas pratili su verovatno bili u pripravnosti u blizini i samo su se pridružili, ali mislim da ih je bilo previše - kaže Stojanovića za "24 sata".

Vaši Komentari
Ovo je tako jadno .. . . .
Sabac · 28.09.2013, 15:35
Svaka cast za odrzavanje protestne setnje.Ipak i najbolja varijanta bez rizika od napada huligana.Jesam gay ali nisam za neko javno eksponiranje,tipa drzanja za ruke dvojice muskaraca.Svakako je moguce biti u vezi sa muskarcem,znam po sebi ali to sto smo i za nasu vezu treba da znamo samo nas dvojica i sve je ok.
Pozega,Srbija · 30.09.2013, 6:26
svet srbija region scena sport kolumna art & s-he-istory coming out zdravlje queeropedia queer filmovi muzika priče teorija prikazi i recenzije religija porno antibiotik intervju istorija sociologija psihijatrija & psihologija putovanja linkovi