Slavimo 20 godina postojanja
Gej Srbija
Sport

Upoznajte sportistkinje koje će u Sočiju braniti i zastavu duginih boja

crol  ·  rusija  ·  Odabrao: m  ·  Dodato: 06. FEB 2014

Velika sportska takmičenja već tradicionalno za sobom povlače kontroverze i otkrivaju svoju ne tako lepu stranu. Isti se scenario odvija već mesecima uoči Zimskih olimpijskih igara koje će svoja vrata otvoriti u petak.

Soči će od 7. do 22. februara biti središte sportskog sveta, s više od 2800 sportista i sportistkinja iz 88 različitih zemalja koji će se takmičiti u 15 sportskih disciplina, dok će ih pred malim ekranima pratiti milioni gledalaca iz celog sveta. Kao i brojna sportska takmičenja do sad, ovogodišnje Igre za sobom su povukle brojne kontroverze - pretnja od terorističkih napada, bahato uloženih 50 milijardi dolara u infrastrukturu koja još uvek nije dovršena i sistemski progon homoseksualnih osoba.

Zbog poslednjeg su se pobunili aktivisti, uglavnom iz SAD-a, Kanade i Evropske unije, koji već mesecima organizuju proteste, javne rasprave, pokreću peticije, šalju protestna pisma državama-učesnicama Igara i sponzorima kako bi im ukazali na kršenje ljudskih prava. Koliko ove aktivnosti uistinu imaju odjeka i sežu dalje od LGBT medija i same zajednice, teško je znati. No, ono što će zasigurno ostati zabeleženo u olimpijskim knjigama jeste više nego hrabro učestvovanje šest profesionalnih sportistkinja koje su i deklarisane lezbejke.

Reč je o Kanađanki Anastasiji Buksis, Australijanki Bele Brokhof, Holanđankama Iren Vust, Sane van Kerkhof i Šeril Mas te Slovenki Barbari Jezeršek. Upoznajmo ih!

Anastasia Buksis, brzo klizanje

Anastasia Buksis autovala se u septembru prošle godine, za vreme Povorke ponosa u Kalgariju, samo dve godine nakon što je svojoj porodici i prijateljima otkrila da je lezbejka. Ova 24-godišnjakinja prvi put je učestvovala na ZOI 2010. u Vankuveru, kad se takmičila u trci na 500 metara. Uoči ovogodišnjih Igara lokalnim je medijima rekla kako je "ponosna što je lezbejka" te da želi otvoreno prozvati Rusiju zbog homofobije. "Nikad ne bih mogla govoriti o Olimpijskim igrama bez da osudim ovo što se događa u Rusiji. Ipak, imam nade da će stvari biti bolje u toj zemlji", izjavila je Buskis jednom prilikom.

Bele Brokhof, snowboard

Bele Brokhof bila je prva među LGBT sportistima i sportistkinjama koja je javno otkrila da je lezbejka, kad je u avgustu prošle godine oštro osudila antigej zakone u Rusiji. Tada je rekla kako "želi pokazati Putinu koliko uspešni mogu biti LGBT sportisti i sportistkinje". "Nakon što završim s takmičenjem, pokazaću Putinu šta mislim o njemu. Podići ću šest prstiju u znak podrške poglavlju 6 Olimpijske povelje", kazala je ova 20-godišnja Australijanka kojoj su ovo prve Olimpijske igre u karijeri.

Irin Wust, brzo klizanje

Irin Vust je izašla u javnost sa svojim privatnim životom u oktobru 2009., kad je holandskim medijima otkrila da je u vezi s koleginicom iz tima, Sani van Kerkhof. Vust je u dosadašnjoj karijeri osvojila zlato u trci na 3000 metara, na ZOI u Torinu 2006. te u trci na 1500 metara, na ZOI u Vankuveru 2010. pa je realno očekivati da će 27-godišnja Holanđanka ponoviti uspehe i ove godine.

Sani van Kerkhof, brzo klizanje na kratkim stazama

Sportska i životna partnerka Irin Vust, 26-godišnja Sani van Kerkhof nije toliko angažovana u zagovaračkim aktivnostima oko ljudskih i prava LGBT osoba. Tako je u novembru prošle godine izjavila da su "sportisti svesni društvene atmosfere država u kojima se takmiče, ali da oni sami ne mogu ništa po tom pitanju preduzeti". Ipak, žao joj je, kako kaže, što se neko zlostavlja samo zato što je gej.

Šeril Mas, snowboard

Šeril Mas je Norvežanka koja je u braku s bivšom snowboarderkom Stine Brun Kjeldaas, s kojom ima i dete. Nije zabeležila značajan uspeh na Igrama u Torinu 2006., kao ni u Vankuveru. "Smatram da bi Međunarodni olimpijski komitet trebao pažljivije birati lokaciju na kojoj će se održavati Olimpijske igre. Trebali bi izbaciti sve one zemlje koje krše prava manjina, poput Rusije. Rusija živi u prošlosti, a mi delujemo prema budućnosti", izjavila je u oktobru prošle godine 29-godišnja Holanđanka.

Barbara Jezeršek, skijaško trčanje

Slovenka Barbara Jezeršek učestvuje u službenim sportskim takmičenjima od 2003., a u Sočiju će se takmičiti u trkama na 10 kilometara, 15 kilometara i 4 x 5 kilometara. Slovenačkoj javnosti otkrila je da je lezbejka 2008. i time postala prva profesionalna slovenačka sportistkinja koja je izašla iz ormara. Tom je prilikom rekla da smatra kako se "profesionalni sportisti skrivaju jer se boje osuda okoline" te da je "taj strah realan i opravdan".

svet srbija region scena sport kolumna art & s-he-istory coming out zdravlje queeropedia queer filmovi muzika priče teorija prikazi i recenzije religija porno antibiotik intervju istorija sociologija psihijatrija & psihologija putovanja linkovi