Slavimo 20 godina postojanja
Gej Srbija
Scena

Upitnik za kandidate na republičkim izborima

gsa  ·  beograd  ·  Odabrao: m  ·  Dodato: 04. MAR 2014

U okviru svoje kampanje "Tvoj glas, tvoje sutra", Gej strejt alijansa (GSA; Alijansa) je uputila političkim partijama i grupacijama koje učestvuju na republičkim izborima pitanja (upitnike) o ljudskim pravima LGBT osoba i o tome šta nameravaju da urade na poboljšanju položaja LGBT zajednice u Srbiji ukoliko dođu na vlast.

Upitnik je nešto drugačiji nego u kampanji za prethodne izbore 2012. godine i sadrži četiri konkretna pitanja preko kojih političke partije, tj. po jedan njihov kandidat (ili kandidatkinja) sa liste za parlamentarne izbore koga oni odaberu, mogu najbolje da predstave svoje stavove i rešenja na ovu temu. Pitanja koje im je GSA postavila u upitniku su:

  • Šta je Vaša politička partija uradila na poboljšanju položaja LGBT zajednice u Srbiji od prethodnih republičkih izbora 2012. godine?
  • Šta su po Vama glavni izazovi i prioriteti na kojima treba raditi u narednom sazivu parlamenta i vlade Srbije kada su u pitanju ljudska prava LGBT osoba i koja su Vaša rešenja za koja ćete se zalagati?
  • Da li Vaša politička stranka podržava pravno regulisanje imovinskih odnosa, zdravstvenog osiguranja i drugih pitanja od značaja u istopolnim zajednicama?
  • Zbog čega LGBT osobe na predstojećim republičkim izborima treba da glasaju baš za Vašu političku partiju/koaliciju?

 

GSA će sve dobijene odgovore prezentovati javnosti i očekuje da se političke stranke i grupacije koje učestvuju u izbornom procesu u velikom broju odazovu na ovaj poziv i odgovore na upitnik, kao i da se, između ostalog, i na taj način se obrate LGBT populaciji, koja čini značajan deo biračkog tela, ali i svim drugim zainteresovanim građanima.

Povodom ove aktivnosti Mirjana Bogdanović, izvršna direktorka Alijanse, je izjavila:

"U ovoj predizbornoj kampanji političke stranke koje u njoj učestvuju nešto više nego ranije govore o LGBT pravima. Međutim, kroz monitoring njihovih stavova i kroz aktivnosti koje radimo u našoj kampanji ‘Tvoj glas, tvoje sutra' primetili smo da se ti stavovi u najvećoj meri odnose na Paradu ponosa o kojoj se velika većina njih već uveliko odredila. Parada jeste važna ali se ljudska prava LGBT populacije ne svode samo na nju, već su važni i mnogi drugi aspekti kada govorimo o poboljšanju položaja LGBT osoba u Srbiji.

Zato smo izradili upitnik koji zapravo prati okvir u kome se i inače odvijaju predizborne kampanje, tj. šta je urađeno, šta će uraditi ako dođu na vlast i zašto LGBT osobe treba da glasaju baš za njihovu političku opciju.

Moram da napomenem da su i za LGBT osobe, kao i za sve druge građane Srbije, veoma bitna ekonomska pitanja kao što su bolji standard, zapošljavanje, zatim obrazovanje, zdravstvo... Ali, za LGBT zajednicu kada odlučuje za koga će glasati su bitne i teme bezbednosti, pravne sigurnosti, povećanja tolerancije, smanjenja nasilja i diskriminacije, itd. Zato očekujemo od političkih partija, pre svega onih proevropskih, da se i kroz ovaj upitnik, ali i kroz jasne političke poruke u predizbornoj kampanji, obrate LGBT populaciji na jedan dostojan način kao što to čine prema drugim manjinskim grupama i građanima u celini, a ne da je ignorišu."

 

Vaši Komentari
@Ostrvo Lezbos
Nema na cemu. Mene je zainteresovala tema LGBT borbe i ishod u razlicitim drzavama i sta je nama najbolje raditi. Meni se dopada kako razmisljas i sa uzivanjem citam tvoje komentare :))

Marginalizovana LGBT zajednica odgovara svima sem nama iz zajednice. Hominterni jer dobija donacije iz EU i SAD za projekte i tako sebi pravi posao u ovoj bedi. Srpskim politicarima jer tom temom skrece paznju svojim biracima koliko su u stvari nesposobni da upravljaju drzavom. Hetero biraci se osecaju bolje kada se uporede sa nasim uskracenim pravima. EU i SAD koriste LGBT zajednicu da bi vrsili pritisak na srpske politicare. I tako se svi vrtimo u krug i svako svakoga laze i koristi bez resenja naseg problema. Moja procena je da je jedini izlaz iz ove savrsene oluje USS.
Dedinje, Srbija · 07.03.2014, 23:08
@Dedinje, Srbija
Hvala ti na objašnjenju. Sad drugačije gledam na sve ovo.
Pa stvarno nemaju veze s mozgom. Zaštita prava (npr. pravo mirno okupljanje) se traži od sudova a ne od političara. Mi kao društvena grupa imamo Prajd kao naš način da zatražimo npr. pravo na brak.

Meni ovaj upitnik liči kao guranje na marginu LGBT ljudi. Strašno mi smeta kad neko upotrebljava izraze "marginalizovani". Pa onda dođu da te sažaljevaju. A ovo je najbolje - "kada su u pitanju ljudska prava LGBT osoba" :DDD Ljudska prava su zaštićena ustavom. Jel ovaj Boris toliki idiot? Kao da namerno gura ljude da budu žrtva, i da provociraju navijačke grupe a on da izigrava policajca pa da ih hapsi. Misli da će pendrekom da reši probleme. Kakva kretenčina!

Zakon o zabrani diskriminacije postoji, samo treba da se traži njegovo poštovanje.
Ostrvo Lezbos · 05.03.2014, 16:13
Jedna od nebrojenih samoubilackih poteza GSA je predstava problema LGBT zajednice kao zahteva za postovanje prava, resavanje imovinskih, zdravstvenih, itd pitanja. Zasto problem komplikovati umesto jednostavno reci da trazimo ista prava koje uziva hetero zajednica obzirom da su nam nametnute iste obaveze? Sta nas briga sta misli Dacic, Vucic, Palma, Djilas, i ostali glasnogovornici savremene politicke misli Srbije o pravima gradjana kada su jos referendumom iz '45te gradjani Srbije definisali mene geja i mog hetero dedu isto. Kako su krenuli da pitaju okolo koja prava nama drzava treba da dodeli prosto me cudi da nisu onda pitali i Patrijarha i Sabor SPCa! GSA ima sracunat interes da se poigrava sa nasim zivotima i sudbinama a ja se nadam da smo mi kolektivno pametniji od tih dzabalebarosa. Ovi izbori su da odrede ekipu koja treba da pripremi Srbiju za EU clanstvo a ne za ekipu koja treba da potvrdi drzavno uredjenje.
Dedinje, Srbija · 04.03.2014, 17:12
svet srbija region scena sport kolumna art & s-he-istory coming out zdravlje queeropedia queer filmovi muzika priče teorija prikazi i recenzije religija porno antibiotik intervju istorija sociologija psihijatrija & psihologija putovanja linkovi