Slavimo 20 godina postojanja
Gej Srbija
Svet

UN najavile tužbu protiv Ugande

crol  ·  njujork  ·  Odabrao: m  ·  Dodato: 14. MAR 2014

Potpredsednik programa za globalnu borbu protiv HIV/AIDS-a "UNAIDS" i asistent glavnog sekretara Ujedinjenih nacija, Luiz Loures, najavio je kako će ova organizacija podići tužbu protiv Ugande zbog usvajanja zakona kojim se strogo kažnjava homoseksualnost.

Organizacija je u prošlosti već podizala tužbe protiv zakona o sodomiji u Kanadi, a trenutno je u toku i jedna protiv Malavija. Tužbu protiv Ugande Loures je najavio na panelu Svetske banke, prigodnog naziva "Ekonomski trošak homofobije". Naglasio je kako se moraju preduzeti konkretne mere kako bi se LGBT osobama koje su zaražene HIV-om omogućile adekvatne zdravstvene usluge, do kojih sad teško mogu doći.

"Jedna od mogućnosti je preusmeravanje sredstava od organizacija koje ih ne namenjuju ciljanoj populaciji, među ostalim i gej muškarcima, ili od onih koje podržavaju antigej zakone", kazao je Loures.

Apelovao je na države koje doniraju sredstva organizacijama u zemljama poput Ugande da bi trebale biti selektivnije. Milioni dolara otišli su u ruke barem jednoj organizaciji koja je sigurno podržala antigej zakon, što je nedopustivo, smatra Loures i kaže da bi se donatori trebali voditi LGBT pokretima u tim zemljama. "LGBT aktivisti u Ugandi ili Nigeriji jako su dobro organizovani. Oni se odupiru, a upravo bi njihov otpor trebao biti naša polazna tačka", zaključio je Loures.

Svetska banka je odmah po izglasavanju zakona objavila svoju obustavu finansijskih sredstava Ugandi, a njen su primer sledile Norveška, Danska i Švedska. SAD, najveći donator većine afričkih zemalja, još uvek razmatra ovu mogućnost.

 

svet srbija region scena sport kolumna art & s-he-istory coming out zdravlje queeropedia queer filmovi muzika priče teorija prikazi i recenzije religija porno antibiotik intervju istorija sociologija psihijatrija & psihologija putovanja linkovi