Slavimo 20 godina postojanja
Gej Srbija
Vesti

Ukor ministru zbog izjave o Prajdu

beta  ·  Tirana - Albanija  ·  Odabrao: M  ·  Dodato: 27. MAR 2012

Premijer Albanije je ukorio člana svoje vlade jer je rekao da "pendrecima treba tući" one koji planiraju da učestvuju na prvoj Paradi ponosa u Tirani.

Sali Beriša je izjavio da je ta prošlonedeljna izjava zamenika ministra odbrane Ekrema Spahiua "neprihvatljiva" i da predstavlja "ispad".

Albanske grupe za prava homoseksualaca planiraju da u Tirani javno proslave Međunarodni dan protiv homofobije, 17. maj.

"To će biti poseban dan (...) zastava LGBT duginih boja biće prvi put podignuta u Tirani", rekao je pošle nedelje predsednik "Ružičaste ambasade LGBT" Altin Hazizaj.

Albanska udruženja homoseksualaca žele da tog dana uruče svoju zastavu vlastima sa zahtevom da bude podizana uz državnu zastavu na centralnom trgu u Tirani.

Te grupe su zahtevale suđenje Spahijuu zbog sporne izjave po antidiskriminacionim propisima, a ombudsman Albanije je pozvao Spahiua da se izvini.

Ali, mala promonarhistička stranka kojoj je Spahiju na čelu, izdala je saopštenje u kojem je homoseksualnost opisala kao "porok, nesreću i prokletstvo".

Albanija je februara 2010. donela zakon protiv diskriminacije homoseksualaca koji su žrtve netolerancije i agresije vlasti i društva.

 

svet srbija region scena sport kolumna art & s-he-istory coming out zdravlje queeropedia queer filmovi muzika priče teorija prikazi i recenzije religija porno antibiotik intervju istorija sociologija psihijatrija & psihologija putovanja linkovi