Slavimo 20 godina postojanja
Gej Srbija
Vesti

UK: Prva gej zastava na ministarstvu

tanjug  ·  Velika Britanija  ·  Odabrao: M  ·  Dodato: 07. JUL 2012

Britanska vlada danas je prvi put istakla zastavu duginih boja, simbol gej populacije, na zgradi jednog od svojih ministarstava.

Zamenik britanskog premijera Nik Kleg naložio je da se zastava postavi u Vajtholu, centralnoj ulici u Londonu gde se nalaze nekoliko ministarstava, povodom svetske Parade ponosa koja će se održati sutra u britanskoj prestonici.

"Za sve treba da postoji prvi put", kazao je Kleg, lider Liberalno-demokratske partije, koja je u koaliciji na vlasti sa konzervativnom strankom.

"Postavljanje simbolične zastave u srcu Vajthola predstavlja mali, ali značajan dokaz da vlada i ova država podržavaju jednaka prava za sve", istakao je on.

Šarena zastava istaknuta je na zgradi ministarstva za koordinaciju centralne vlade.

Vlada se obavezala da će do 2015. legalizovati gej brakove u Engleskoj i Velsu, uprkos suprotstavljanju dela konzervativaca i verskih poglavara.

Homoseksualnim parovima je u Velikoj Britaniji od 2004. godine omogućeno registrovanje partnerstva, čime su praktično izjednačeni sa heteroseksualnim parovima, ali oni još ne mogu da imaju verska venčanja.

 

svet srbija region scena sport kolumna art & s-he-istory coming out zdravlje queeropedia queer filmovi muzika priče teorija prikazi i recenzije religija porno antibiotik intervju istorija sociologija psihijatrija & psihologija putovanja linkovi