Slavimo 20 godina postojanja
Gej Srbija
Svet

Uganda usvojila predlog stravičnog antigej zakona

crol  ·  Uganda  ·  Odabrao: M  ·  Dodato: 27. NOV 2012

Usprkos silnim naporima aktivista širom sveta, Vlada Ugande usvojila je u parlamentu predlog Zakona kojim strože kažnjava ‘homoseksualno ponašanje'.

Kako bismo vam bolje dočarali stanje u Ugandi, zamislite sledeću situaciju. Volite osobu istog pola, živite zajedno već neko vreme, susedi saznaju za vašu vezu, prijave vas policiji i završite na doživotnoj robiji. Zašto? Zato što volite osobu koja nije suprotnog pola.

Upravo će ovako, u slučaju da se zakon izglasa, a velika je verovatnoća da se to dogodi, biti svim LGBT osobama u zemlji koja najviše mrzi gejeve.

Monstruozni zakon "Ubij gejeve" (Kill The Gays) prošao je prvo izglasavanje u ugandanskom parlamentu. Advokat Ladislaus Rwakafuzi ispričao je CNN-u pojedinosti zakona.

"U predlogu zakona, koji je prvi put predstavljen u parlamentu 2009. kao "Ubij gejeve" zakon, ipak je izmenjena stavka o smrtnoj kazni za homoseksualno ponašanje. No, ova je kazna zamenjena kaznom doživotnog zatvora. I dok su seksualni odnosi između osoba istog pola odavno ilegalni, kada bi novi zakon prošao u parlamentu postao bi najstroži antigej zakon na svetu."

Što donosi novi zakon?

Novi zakon predlaže oštrije kazne za sve lezbejke, gejeve, biseksualne i transrodne osobe koje su i proteklih godina svakodnevno doživljavale nasilje, diskriminaciju, osude i progone od strane većinskog društva. Među brojnim žrtvama našla se i dobitnica "Nobelove nagrade za ljudska prava" Kasha Jacqueline.

Vlada bi sada mogla izglasati zakon koji bi legalizovao ovakvo ponašanje i podsticao ostatak društva na ‘lov na gejeve'.

Svoju zabrinutost uvođenjem novog zakona izrazila je i organizacija Amnesty International. Predstavnik za južnu Afriku Noel Kututwa, besan je zbog razvoja događaja. "Ovaj zakon više ne ulazi u kategoriju diskriminacije. On prelazi svaku granicu individualnog i privatnog. Seksualna orijentacija je zaista stvar prava svake individue da odluči kako želi živeti", izjavio je ljutiti Kututwa.

Sredinom ovoga meseca, zastupnica u parlamentu Rebecca Kadaga govorila je da zakon treba biti što pre izglasan kako bi ugandanski narod dobio "Božićni poklon". Sada, kada je predlog zakona prošao u parlamentu, gejevi i lezbijke biće oštrije kažnjavani zbog homoseksualnog ponašanja.

Zakon važi za sve

No, nisu samo oni deo društva kojima prete kazne. Svi koji učestvuju u ‘homoseksualnim aktivnostima' biće kažnjavani. Tako će osobe koje iznajmljuju stan homoseksualnoj osobi ili paru završiti u policijskoj stanici. Isto će se dogoditi onima koji odbiju prijaviti gej osobu policiji, kao i svima koji će na bilo koji način zagovarati prava LGBT osoba.

Prošle godine je na smrt pretučen aktivista za ljudska prava David Kato, a za zločin niko nije odgovarao. Vlada je nakon tog događaja poručila da je "ovo poruka svim LGBT osobama koje žive u Ugandi".

Homoseksualnost je zabranjena u većini afričkih zemalja, a u nekima se homoseksualne aktivnosti kažnjavaju smrću.

I vi možete uticati na razvoj događaja u Ugandi. AllOut i Avaaz pokrenuli su peticije kojima pokušavaju prikupiti dovoljan broj potpisa i sprečiti uvođenje stravičnog zakona.

Potpišite i vi peticiju i svojim potpisom podržite LGBT prava u Ugandi.

Potpiši peticiju 1 ...:::OVDE:::...

Potpiši peticiju 2 ...:::OVDE:::...

Vaši Komentari
Sacuvaj boze, prosto da budes zahvalan sto nisi rodjen u takvoj katastrofi od zemlje..
Iako trenutno ne zivim nu srbiji, ponekad sam srecan sto sam i tu rodjen...
Dubai · 28.11.2012, 3:08
svet srbija region scena sport kolumna art & s-he-istory coming out zdravlje queeropedia queer filmovi muzika priče teorija prikazi i recenzije religija porno antibiotik intervju istorija sociologija psihijatrija & psihologija putovanja linkovi