Slavimo 20 godina postojanja
Gej Srbija
Srbija

U Prištini održana Parada ponosa pod sloganom ‘Zajedno i ponosni’

www.danas.rs  ·  Odabrao: JM  ·  Dodato: 01. JUL 2021
Foto:Kosovo online

Pod sloganom „Zajedno i ponosni" u Prištini je danas održana Parada ponosa na kojoj su pripadnici LGBT zajednice zatražili solidarnost, jednakost, pravdu i društvene promene.

U nedelji promocije LGBT prava u Prištini, održana je peta po redu Parada ponosa, a učesnici su sa zastavama u duginim bojama i brojnim transparentima prošetali glavnim trgovima kosovskog glavnog grada.

Organizatori su istakli da je Parada ponosa u Prištini prerasla u tradicionalnu manifestaciju koja ukazuje na položaj pripadnika LGBT zajendice.

„Pozivamo što veći broj građana da se pridruži ovoj inicijativi, jer polno i seksualno opredeljenje svakog pojedinca je važno, i na to svako ima pravo", kazala je jedna od organizatora Parade ponosa Marigona Šabiu.

Prema njenim rečima, pripadnici ove zajednice se suočavaju sa neprihvatanjem i osudama, počev od porodice do obrazovnih institucija.

„Imamo i slučajeve nasilja prema pripadnicima ove zajednice, stoga se nadamo da ćemo ovim putem bar malo podići svest o potrebi jednakog ophođenja prema svima koji pripadaju LGBT zajednici", kazala je ona.

Među učesnicima Parade bilo je i nekoliko predstavnika LGBT zajednice iz Srbije i Severne Makedonije.

Podršku pripadnicima LGBT populacije na Paradi ponosa pružili su američki ambasador na Kosovu Filip Kosnet, finska ambasadorka Pia Stjernval i poslanica Adriana Matoši.

Parada je prošla bez incidenata dok su skup obezbeđivali pripadnici kosovske policije.

 

svet srbija region scena sport kolumna art & s-he-istory coming out zdravlje queeropedia queer filmovi muzika priče teorija prikazi i recenzije religija porno antibiotik intervju istorija sociologija psihijatrija & psihologija putovanja linkovi