Slavimo 20 godina postojanja
Gej Srbija
Vesti

U Nepalu izdaju državljanstvo za treći rod - za one koji misle da nisu ni muško ni žensko

beta  ·  Nepal  ·  Odabrao: M  ·  Dodato: 22. JAN 2013

Vlada Nepala izdavaće državljanstva na kojima će građani koji se ne osećaju ni kao muškarci ni kao žene moći da se izjasne kao pripadnici trećeg roda.

Aktivisti su istakli da je ova odluka nepalskih vlasti značajna za prava gej i transrodne populacije.

Bez potvrde o državljanstvu pripadnici ove manjine u Nepalu nisu mogli da dobiju pasoš, da se zaposle, upišu na fakultet ili da poseduju imovinu.

Vrhovni sud Nepala je odluku o izdavanju potvrda o državljanstvu sa opcijom trećeg roda doneo 2007, ali je za njeno sprovođenje bilo potrebno pet godina.

 

Vaši Komentari
U Nepalu kad kupujes na primer karticu za mobilni telefon, popunjavas formulare u kojima trebas da pored svih podataka koje dajes upises i rod, i imas tri opcije muskarac/zena/ostali - male/female/others . Nepal je 80% Hindu zemlja i ima nesto manje od 20% budista. Obe religije propagiraju ljubav, ne bitno kog roda su partneri. Cak organizuju i ceremonije braka za Gay i Lesbian popuplaciju. Na ulici nije cudno da vidis dva muskarca kako se drze za ruke, mada to nije povezno sa homoseksualizmom, vec vise sa tradicijom, ali nekako je slatko :)
Kathmandu, Nepal · 23.01.2013, 21:15
svet srbija region scena sport kolumna art & s-he-istory coming out zdravlje queeropedia queer filmovi muzika priče teorija prikazi i recenzije religija porno antibiotik intervju istorija sociologija psihijatrija & psihologija putovanja linkovi