Slavimo 20 godina postojanja
Gej Srbija
Region

U Crnoj Gori uskoro mogući gej brakovi

blic.rs  ·  Crna Gora  ·  Odabrao: Nikola  ·  Dodato: 06. JAN 2019

Vlada Crne Gore je na sednici u četvrtak utvrdila nacrt zakona o životnom partnerstvu lica istog pola, koji će početi da se primenjuje godinu dana od usvajanja u Skupštini.

Predstavnica Ministarstva za ljudska i manjinska prava Blanka Radošević Marović kazala je da se ovim aktom istopolnim parovima daju prava koja se heteroseksualcima podrazumevaju, ali im ipak neće biti omogućeno roditeljstvo, starateljstvo i usvajanje dece.

Sklapanje registrovanog partnerstva prilično je slično sklapanju braka, pa taj čin obavlja matičar u prisustvu svedoka, odnosno kumova, u svečanoj sali, a partneri kao i supružnici mogu promeniti prezime ili svom dodati još jedno.

- Ovaj zakon se odnosi pre svega na zajednički život osoba istog pola i na sva ona prateća prava i obaveze koja iz toga proizilaze. Najveći deo prava i obaveza iz ovog akta proizilaze iz prava i obaveza koji se podrazumijevaju za heteroseksualne parove i predstavljaju dio našeg svakodnevnog života. Najveći deo akta je posvećen pravnim dejstvima i to posebno je normirano izdržavanje između partnera, imovinsko pravni odnosi, odnosno pravo na posebnu i zajedničku imovinu, kao i pitanja međusobnog nasleđivanja i poreski status u smislu povlastica koje proizilaze iz zajedšgčkog života - navela je Radošević Marović.

Ona je kazala da će istopolni partneri moći da ostvaruju prava iz zdravstvene i socijalne zaštite.

- Pravima osoba istog pola ničim se ne umanjuju ili ugrožavaju prava drugih, niti će ona na bilo koji način uticati na ostvarivanje prava licima koja nisu pripadnici LGBT populacije. Iako je ovaj predlog zakona doneo jedan obim prava i obaveza koje važe i za bračne partnere, ono što ovim zakonom nije omogućeno je pre svega roditeljstvo, starateljstvo, hraniteljstvo i usvajanje dece. To zakon ne omogućava. Postoji jedan oblik uzdržavanja i to samo ukoliko drugi partner nije živ ili dete nema živih srodnika koji bi mogli preuzeti izdržavanje deteta - istakla je Radošević Marović.

U NVO sektoru koji se bavi promocijom ljudskih prava pozdravili su donošenje ovog akta i kažu da je usvajanjem predloga zakona Vlada istupila još jedan korak mimo deklarativnog, a na poslanicima je da njegovim usvajanjem pokažu da zaista brane interese svih građana Crne Gore, bez obzira na različitosti.

Vaši Komentari
Bravo Crna Goro . ne samo u ovom slučaju već u mnogim realizovanim postupcima ideš napred. Uh,da si ostala u sastavu Srbije šta bi ti sve bilo onemogućeno...primer Republika srpska i njeni i srpski vlastodršci. " O, lijepa Crna Goro" !
Prijepolje , 08.01.19. · 08.01.2019, 3:17
svet srbija region scena sport kolumna art & s-he-istory coming out zdravlje queeropedia queer filmovi muzika priče teorija prikazi i recenzije religija porno antibiotik intervju istorija sociologija psihijatrija & psihologija putovanja linkovi