Slavimo 20 godina postojanja
Gej Srbija
Scena

U četvrtak počinje 5. Merlinka festival

agencije  ·  beograd  ·  Odabrao: m  ·  Dodato: 09. DEC 2013

U četvrtak 12. decembra u Domu omladine Beograda počinje peti Međunarodni festival LGBT filma „Merlinka".

Festival otvara u 17 časova, kratki nemački film „Bekstvo od gravitacije" o trans ženi koja se trudi da bude prihvaćena od strane svojih roditelja, dok je svečano otvaranje zakazano za 21 čas pre prikazivanja dokumentarca „Ja sam Divajn" o legendi filmova Džona Votersa, Divajn.

Ulaznice po ceni od 200 dinara po projekciji puštene su u prodaju i dostupne na blagajni Eventima u Domu omladine Beograda.

Za pet dana koliko traje festival pripremljeno je 55 kratkih, igranih i dokumentarnih filmova iz preko 25 zemalja sveta, među kojima će svoju svetsku premijeru u Beogradu imati filmovi „Margarite" režiserke Majte Rihter iz Nemačke, „Život običnog tempa" režisera Aleksandra S. Kalezića iz Srbije i „Tigan" režisera Igora Ćorića iz Australije.

Takođe treba izdvojiti belgijski film „Mešani kebab" o mladom Turčinu koji odlučuje da živi sa drugim muškarcem umesto da se oženi, turski dokumentarac „Dete moje" o roditeljima LGBT dece i njihovom aktivizmu u Turskoj, grčki igrani film „Vodič" o turističkom vodiču koji vodi grupu studenata arhitekture kroz Atinu, španski igrani film „Za 80 dana" o ljubavi dve prijateljice iz mladosti između kojih se javlja ljubav posle 50 godina, izraelski igrani film „Puževi na kiši" o mladom studentu koga progoni anonimno ljubavno pismo koje mu je poslao drugi muškarac, nemački dokumentarac „Mi momci sa stanice ZOO" o muškarcima seks radnicima iz Berlina i mnogi drugi.

Festival će u ponedeljak zatvoriti američki ljubavni film „Da, uzimam" o gej Britancu koji gubi pravo na boravak u Americi i odlučuje da se venča prijateljicom lezbejkom kako bi ostao u zemlji.

Ove godine festival će ugostiti režiserku kratkog filma „Margarite" Majte Rihter iz Nemačke, režisera igranog filma „Vodič" Zahariasa Mavroeidisa iz Grčke, režiserku dokumentarnog filma „Muškarac na jedan dan" Katarinu Peters iz Nemačke i asistent režisera dokumentarnog filma „Dete moje" Bojsana Jakara iz Turske.

Za razliku od prethodnih godina, žiri „Merlinka festivala" dodeliće samo „Dorotinu cipelicu" za najbolji kratki queer film. Za ovu nagradu takmiči se ukupno 45 kratkih filmova. Žiri čine Dragan Jovićević, urednik kulturne rubrike nedeljnika NIN, Siniša Milošević, autor emisije Muvilend i Miško Stevanović, direktor izdavačke kuće Red Boks. Nagradu je dizajnirala kreatorka Lidija Jovanović.

U okviru 5. festivala „Merlinka", koji organizuju Gej lezbejski info centar i Dom omladine Beograda, u četvrtak, 12. decembra od 19:30 časova u sali Amerikana održaće se javno čitanje dela teksta „Merlinkina ispovest" Miladina Ševarlića. Ova monodrama je inspirisana životom Vjerana Miladinovića Merlinke, transvestita i seks radnika koji je ubijen pre deset godina u Beogradu.

Vjeran Miladinović Merlinka, po kome je i nazvan festival, postao je legendarna ličnost sa beogradskih ulica, pre svega ulogom u filmu „Marble Ass" Želimira Žilnika. Monodrama je rađena prema autobiografiji Vjerana Miladinovića „Terezin sin" koja je izdata 2002. godine, a reizdata 2013. u izdanju Red Boksa i do sada nikada nije izvođena.

U javnom čitanju koj je režirao Stevan Bodroža učestvuju sledeći glumci: Milan Tomić, Aleksandar Trmčić i Nenad Pavićević. Ulaz je slobodan.

Produkcija ove predstave podržano je od strane Kancelarije za ljudska i manjinska prava Vlade Republike Srbije i Ambasade Kraljevine Holandije.

 

svet srbija region scena sport kolumna art & s-he-istory coming out zdravlje queeropedia queer filmovi muzika priče teorija prikazi i recenzije religija porno antibiotik intervju istorija sociologija psihijatrija & psihologija putovanja linkovi