Slavimo 18 godina postojanja
Gej Srbija
Svet

U Austriji legalizovano sklapanje gej brakova

noizz  ·  austrija  ·  Odabrao: m  ·  Dodato: 06. DEC 2017
The Regenbogenparade, or Rainbow Parade, in Vienna in June. Credit Alex Halada

Vrhovni sud Austrije je doneo odluku da će od 2019. godine u ovoj zemlji biti dozvoljeno sklapanje istopolnih brakova. Iz suda je saopšteno da je odluka doneta zbog toga što se trenutnim zakonom krše principi protiv diskriminacije.

Odluka suda stavlja Austriju u grupu mnogih drugih evropskih nacija, uključujući Nemačku, Francusku, Veliku Britaniju i Španiju.

Ustavni sud Austrije je pregledao zakon iz 2009, kojim se dozvoljava registrovanje istopolnog partnerstva, ali se sprečava sklapanje braka.

U saopštenju suda se navodi da se razlikovanje braka i registrovanog partnerstva ne može održati bez diskriminisanja istopolnih parova.

„Efekat diskriminacije se vidi u činjenici da kroz različito zvanje porodičnog statusa, osobe koje žive u istopolnom partnerstvu moraju da se izjasne o svojoj seksualnoj opredeljenosti, čak i u situacijama kada to nije relevantno i kada bi vrlo verovatno mogli da budu diskriminisani", navodi se u odredbi suda.

Homoseksualna inicijativa Beča (HOSI) je pozdravila odluku suda, dok iz konzervativne Narodne stranke i desničarske Stranke slobode, koje su u pregovorima za formiranje koalicione vlade i koje se protive istopolnim brakovima, niko nije bio dostupan za komentar.

 

svet srbija region scena sport kolumna art & s-he-istory coming out zdravlje queeropedia queer filmovi muzika priče teorija prikazi i recenzije religija porno antibiotik intervju istorija sociologija psihijatrija & psihologija putovanja linkovi