Slavimo 20 godina postojanja
Gej Srbija
Svet

U Amsterdamu obeležena godišnjica prve PARADA PONOSA "Čak 70 odsto homoseksualaca se ne usuđuje da hoda držeći se za ruk

https://www.blic.rs/  ·  Odabrao: JM  ·  Dodato: 08. AUG 2021

Amsterdam je obeležio 25. godišnjicu svoje prve Parade ponosa "Šetnjom ponosa" kroz istorijski centar grada koja je okupila oko 10.000 učesnika koji su nosili zastave i ogroman transparent u obliku duge.

Festival se tradicionalno završava paradom u gradskim kanalima, zabavama, muzikom i plesom na čamcima, kejevima, u barovima i kućama, ali parada na kanalima je otkazana i 2020. i ove godine ponovo zbog pandemije korona virusa, preneo je Rojters.

"Šetnja ponosa" viđena je kao prilika da se Amsterdam ne pokaže samo kao mesto za zabavu, već i da aktivno učestvuje i pokaže svoju podršku LGBT zajednici, koja su ugrožena kako u Holandiji tako i širom sveta.

- Vremena su se promenila, a sada se mnogi (homoseksualci) više ne osećaju bezbedno, čak i u Amsterdamu 70 odsto se ne usuđuje da hoda držeći se za ruke - rekao je Sijep de Han, koji je pokrenuo prvu paradu brodova 1996. godine.

Amsterdam je "bio gej raj pre 25 godina i to moramo da vratimo", rekao je on za lokalnu televiziju AT5.

Na paradi su postavljene zastave iz 71 zemlje sveta u kojima je homoseksualnost zločin, zajedno sa znakom koji opisuje surove kazne propisane osuđenima.

 

svet srbija region scena sport kolumna art & s-he-istory coming out zdravlje queeropedia queer filmovi muzika priče teorija prikazi i recenzije religija porno antibiotik intervju istorija sociologija psihijatrija & psihologija putovanja linkovi