Slavimo 20 godina postojanja
Gej Srbija
Svet

Tvrdio da su LGBT osobe krive za koronu: Poglavar ukrajinske crkve pozitivan na koronu NA KORON

srbijadanas.com  ·  Odabrao: JM  ·  Dodato: 10. SEP 2020
Ukrajinski patrijarh Filaret Foto:UNIAN

Poglavar Ukrajinske pravoslavne crkve Filaret (91), koji je tvrdio da su za pandemiju krivi istospolni brakovi, ima virus koronu. Patrijarhu je kovid-19 potvrđen tokom rutinskog testiranja, a ukrajinski portal "112. international" piše da je u međuvremenu razvio upalu pluća.

U saopštenju objavljenom na službenom Fejsbuku profilu Ukrajinske pravoslavne crkve stoji da je patrijarh trenutno na bolničkom lečenju. Filaret je inače za virus optuživao LGBT zajednicu. Tvrdio je da je pandemija "božja kazna za grehe čovečanstva".

- Najpre mislim na istopolne brakove - rekao je Filaret tad i razbesneo mnoge.

Maria Gurjeva, portparol ukrajinskog "Amnesti internešenela", tad je upozorila da su takve izjave veoma opasne, jer mogu dovesti do nasilja prema određenim grupama u društvu, a mnogi su tražili i javno izvinjenje. Filaret se nije izvinio, a njegovi predstavnici u javnosti su nastavili da brane njegov stav.

Inače, nakon nezavisnosti Ukrajine 1991. godine i raspada Sovjetskog Saveza, Filaret je osnovao Ukrajinsku pravoslavnu crkvu i proglasio se patrijarhom, nakon čega ga je Moskva ekskomunicirala.

Pravoslavci u Ukrajini su podeljeni. Deo pripada crkvi pripojenoj moskovskom patrijarhatu, a drugi deo je veran kijevskom patrijarhatu, samoproglašenom nakon nezavisnosti zemlje 1992. i do 2018. godine ga nije priznavala niti jedna pravoslavna crkva u svetu.

svet srbija region scena sport kolumna art & s-he-istory coming out zdravlje queeropedia queer filmovi muzika priče teorija prikazi i recenzije religija porno antibiotik intervju istorija sociologija psihijatrija & psihologija putovanja linkovi