Slavimo 20 godina postojanja
Gej Srbija
Svet

Transrodne osobe i dalje u pravnom vakuumu

crol  ·  francuska  ·  Odabrao: m  ·  Dodato: 07. SEP 2014

Nakon što je u Danskoj ove nedelje stupio na snagu novi, liberalni zakon o transrodnim osobama kojim se konačno ukida obaveza hirurške operacije pre promene pola, reportaža lista Libération otkriva kako je u Francuskoj status transrodnih osoba i dalje podložan raznoraznim pravnim interpretacijama.

Naime, u Francuskoj godišnje oko 150 osoba nastoji promeniti pol, no procedura je to koja se otkriva mnogo zamršenijom i kompleksnijom no što se službeno najavljuje. Da bi promenila pol, osoba se mora pojaviti pred sudom u pratnji advokata. No kako pokazuje slučaj Cédrica, nije za tu skupu proceduru moguće dobiti advokata uz pomoć države.

Država mu je odbila dodeliti advokata, iako već četiri godine živi kao žena i redovno prima hormonalnu terapiju, jer nije došlo do operacije promene pola. List podseća da se radi o veoma kompleksnoj operaciji koju malo hirurga i izvodi i za koju postoji lista čekanja od 18 do 24 meseca.

Sud očekuje sterilizaciju

Advokat Magaly Lahotel upozorava da država traži sakaćenje pre no što se osoba uopšte pojavi na sudu i tvrdi da se radi o veoma proizvoljnoj pravnoj interpretaciji, dok su iz udruženja Acthé za prava trans osoba poručili da u praksi takvo odbijanje znači da sud očekuje sterilizaciju što je "suprotno načelima ljudskog dostojanstva".

Naime, u Francuskoj, zemlji koja je prošle godine uvela bračnu jednakost, uz veliku buku hrišćanske opozicije, transseksualnost je do 2010. bila smatrana mentalnom bolešću. A tek od 1992. osoba može menjati pol nakon operacije "sledom koje više ne nosi fizičke karakteristike svog izvornog pola".

Transrodne osobe su tako u Francuskoj, a i u nizu drugih zemalja, prepuštene odlukama suda koje procenjuju koja je operacija dovoljna za dodelu novog pola. Neki sudovi su proteklih godina smatrali da je skidanje Adamove jabučice dovoljan motiv za promenu pola, no većina ih strože pristupa transrodnim osobama.

"Ono što žele, nije toliko operacija promene pola (duga i komplikovana), već žele biti sigurni da osoba ne može imati decu.", zaključuje advokat Lahotel.

 

Vaši Komentari
Evo citamo sta se desava po Evropi sa pitanjem transrodnih osoba, i neodgovoreno pitanje je koja je pozicija LGBTIQ organizacija i vlade Srbije. Maca ponovo pojela jezik ili mozda opet nije pravo vreme za neprijatna pitanja?
Dedinje, Srbija · 07.09.2014, 12:09
svet srbija region scena sport kolumna art & s-he-istory coming out zdravlje queeropedia queer filmovi muzika priče teorija prikazi i recenzije religija porno antibiotik intervju istorija sociologija psihijatrija & psihologija putovanja linkovi